Zero inviterte nylig emballasjeprodusenter og – brukere til en workshop om fem mulige virkemidler for å redusere bruk av fossil plastemballasje.
Zero har blitt utfordret ev Siv Jensen om å komme med løsninger på plastproblemet. Organisasjonen ga byrået Accenture i oppgave å kartlegge ulike virkemidler. Fem mulige virkemidler kom best ut av denne prosessen, og på workshopen fikk deltakerne i oppgave å velge blant disse.
Her er de fem utvalgte virkemidlene:
1. Miljøavgift på mengde fossil plastemballasje
2. Utvidet materialavgift på drikkevareemballasje
3. Krav om en andel fossilfri plast
4. Tilskudd til forskning
5. Felles mål og handlingsplan for å oppnå fossilfri andel av plast
Forsamlingen ble delt i fire grupper som fikk noen minutter på å diskutere seg fram til hvilket tiltak de syntes var best. Deretter fikk de ytterligere noen minutter på å lage en begrunnelse for sitt synspunkt.
Resultatet var rimelig entydig: Ingen ville ha miljøavgift på fossil plastemballasje eller krav om en andel fossilfri plast. En av gruppene gikk for utvidet materialavgift på drikkevareemballasje, mens de andre valgte tilskudd til forskning/felles mål og handlingsplan.
Vil prioritere kamp mot matsvinn
Det var en uttalt oppfatning blant de fremmøtte om at kampen mot matsvinn og arbeidet med å bevare mathygienen er viktigere enn å redusere fossilt innhold i emballasjen. Samtidig er norske bedrifter gjennom EØS-avtalen forpliktet til å jobbe for å bidra til å øke materialgjenvinningen.
Zero har som mål å redusere fossilt innhold i plastemballasje, og de likestiller resirkulert plast med plast laget av fornybare materialer. TINE er blant de aktørene som har tatt i bruk fornybar plast på kartonger og skrukorker.
Foreløpig er det ikke tillatt å bruke resirkulert plast i kontakt med matprodukter, så det kreves en del forskning før dette kan gjennomføres. Trolig må det også gjennomføres endringer i verdikjeden for å få bedre kontroll og bedre kvalitet på den innsamlede emballasjen.
Verdikjedesamarbeid om sirkulær plastemballasje er igang
Emballasjeforeningen har nylig opprettet «Forum for sirkulær plastemballasje», der sentrale aktører i emballasjens verdikjede er med.
Forumet skal blant annet utvikle et veikart for å veise hvordan plastemballasje kan sirkulere i en sirkulær verdikjede. Det er foreløpig uvisst hvor lang tid dette arbeidet tar, men næringslivet er på banen.
I kjølvannet av EUs plaststrategi, et nytt avfallsdirektiv og et foreslått plastdirektiv er norske produsenter gjennom EØS-avtalen bundet til å arbeide med å nå disse nye målsettingene. På sikt vil trolig disse tiltakene også føre til at den fossile andelen i plastemballasje går ned.