Flere har antydet at svaret på økte miljøkrav er tettere samarbeid mellom aktørene i verdikjeden. Lexit Group og Skanem viste dette i praksis ved å holde felles foredrag.
På seminaret hos Emballasjeforeningen 22. juni, var dagens spørsmål: «Hva skjer når miljøkrav møter merkekrav?». Opptredenen kan jo tolkes som at økt samarbeid er svaret. Tonen var i hvert fall gemyttlig mellom Ellco Etikett Trykk, Skanem og Lexit Group denne dagen.
Muligheter med digitaltrykk
Pål Nygård i Ellco åpnet seminaret ved å fortelle om de mange flere mulighetene som digitaltrykk gir for merkevareleverandører. Han trakk frem Coca-Colas jippo med navn på flaskene, som ga en salgsøkning på to prosent. Med det opplaget Coca-Cola har, blir dette mye penger.
Nygård gikk også inn på forskjellen mellom de forskjellige digitalteknologiene og hva de egner seg til.
– Inkjet er veldig bra på mindre opplag, men går saktere enn en stanse, fortalte han.
Nygård fortalte også om HD Flexo med tilleggsfunksjoner som embossing, gullfolie, matt struktur og silketrykk, som både gir en god fingerfølelse og gir etikettene et raffinert utseende.
– Nye krav til emballasjemerking i farmasi og godkjenning for matkontakt er med på å drive etikettmarkedet fremover, sa Nygård.
Sammen for miljøet
Annett Malmo fra Lexit og Årstein Stråbø fra Skanem valgte altså å kjøre sin presentasjon i fellesskap, til tross for at de konkurrerer på samme marked.
– Vi stiller sammen for å vise at vi står sammen for miljøet, sa de.
Etiketter har en viktig rolle når det gjelder å selge produktet, samt å informere oss som forbrukere.
– Markedet har endret seg de siste årene, og etikettene har gått fra å være en ren informasjonsbærer til også å være en markedsføringskanal for sesongbaserte varer og kampanjer, gjerne med egne etiketter og booklets, sa Annett Malmo.
Front- og bakpapir
Etiketter består av et frontmaterial med lim velges ut fra bruksområdene. Bakpapiret er bærer av etiketten. Her finnes det mange kombinasjoner, og bruksområdet er avgjørende for å finne frem til riktig kvalitet.
Årstein Stråbø fortalte at Skanem har sirkulær økonomi og Ecodesign i bakhodet når de lager etiketter. – Vi kan legge til rette for god emballasjeoptimering, men mange kunder velger likevel tradisjonell PP, sa han.
Materialleverandøren Raflatac har utviklet verktøyet LabelLife som informerer om materialets miljøpåvirkning gjennom sin livssyklus, mens RafCycle er en gjenvinningsløsning for etikettavfall. Det er et nyskapende resirkuleringskonsept som gjenbruker etikettens avfall til å lage nye materialer.
Gir avfallet nytt liv
Det tar selvklebende etiketters biprodukter som ellers ville forbrennes eller deponeres, og gir avfallet nytt liv. Målet er å minimere avfall og maksimere gjenbruk av råvarer.
– Verktøyene viser gevinsten ved å velge det ene materialet fremfor det andre, sa Malmo.
For etikettprodusenten handler det for en stor grad om å være bevisst på å velge gode løsninger som tar hensyn til miljøet.
Verktøyene og virkemidlene er utviklet for å redusere den langsiktige miljøbelastningen, og hjelper brukerne til å ta bærekraftige valg. Dette bidrar til at det produseres effektive etiketter for hele verdikjeden.
Fokus på å redusere matsvinn
– Matsvinn er et fokusområde, og nye emballasjeløsninger som forlenger holdbarheten er et bidrag til dette, sa Stråbø og Malmo.
Alle tre leverandørene viste en rekke eksempler på etiketter og emballasje som er utviklet for å redusere matsvinnet.
Siden dette var det siste «frokostseminaret» før sommerferien, var tidspunktet for seminaret flyttet til ettermiddagen og frokosten byttet ut med pizza.