Teknikknerding med Galli på Scanpacks scener

PUBLISERT: 11 april 2024
OPPDATERT: 11 april
Evelina Galli kommer til å være moderator på Scanpack. Forvent et teknologifokus. Bilde: Svenska Mässan.

Hun er en teknologinerd. Hun er ekspertstemmen med masse energi, og latteren er aldri langt unna. Dette er nok de beste grunnene til å ikke gå glipp av Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.

Bakgrunnen er imponerende for den 28 år gamle teknologi- og forbrukereksperten Evelina Galli, som er å se hver uke i Techtorsdag på svensk TV4. Hun driver også podcasten «En hållbar podd», som akkurat som navnet tilsier handler om bærekraftig forbruk.

– Jeg er født nerd, sier Evelina og forteller hvordan reisen begynte som 14-åring da hun fikk en spillkonsoll og beskriver følelsen av å komme så nær magi som det er mulig.

– Jeg ble hekta, det var ikke noe morsommere, det var paradis. Gadgets og spill ble livet mitt!

Det som startet som et spill ble snart et innblikk i mulighetene det gir å være med på en utvikling, og dermed kunne påvirke.

– Da jeg vokste opp var det ikke kult å være nerd. I dag tenker jeg: så heldig jeg var som kom inn i dette med teknologi så tidlig. Alt jeg lærte med min første spillkonsoll er det som ligger bak karrieren min.

Grave seg ned i saker med messebesøkende

Som tidligere redaktør ved flere av Sveriges teknologisider har Evelina rapportert fra verdens teknologimesser om alt fra videospill til kvantedatamaskiner. Nerding har lenge vært et begrep, og som Evelina sier: «å sitte på unike spesialferdigheter er vanskelig å toppe». I tillegg er det å påta seg rollen som å kunne forklare slik at alle forstår og følger med, også en kunst.

– Å være på Scanpack og møte fagfolk og nysgjerrige besøkende, til å moderere samtaler, det gleder jeg meg veldig til. Jeg elsker messer der vi møtes og graver oss ned, sier Evelina og tror hun er klar over at andre kanskje ikke tenker som henne eller har fått den innføringen i faget som hun selv har hatt med seg siden hun var barn.

– Her tenker jeg at min oppgave er at alle skal forstå og da trenger jeg et publikum som føler seg trygge på å tørre å stille alle spørsmålene. Det er sånn jeg jobber selv. Hvis du vrir og snur på faktaspørsmål, kan du komme så dypt inn i et emne du vil.

Selvfølgelig er KI fremtiden for industrien

Som en som er interessert i teknologi og innovasjon, er Scanpack ikke bare en arbeidsplass for Evelina. Hun vil benytte anledningen til å lære mer.

– Jeg er opptatt av å møte glade mennesker og gleder meg til fruktbare samtaler og lære mye. Og jeg vil stille de spørsmålene som jeg selv grubler over: hvordan jeg som forbruker kan vite hva som er best for fremtiden, hvordan vi må samarbeide for å komme dit og hvilke vanskeligheter vi vil møte på veien!

For egen regning har hun også tenkt å utforske KI og håper å lære mer om dette i emballasjeindustrien.

– Jeg ser at KI er fremtiden i bransjen som en selvfølge, og jeg synes det er ekstremt spennende hvordan vi optimaliserer for eksempel frakt med mindre luft, hvordan teknologi integreres i pakkeprosesser der oppgaver automatiseres ved hjelp av roboter. Jeg håper på mer informasjon om det hos Scanpack, sier Evelina.

Bærekraftig nåværende emballasjeindustri er et annet tema høyt på listen hennes over interesser.

– Tenk på all emballasjen som er i livene våre. Bare ta dette med lukkinger som nå må på plass, det påvirker oss daglig, men hvilken forskjell gjør det? Vi må snakke mer om det og hvor store effektene faktisk er, slik at det ikke bare skjer. Alle må forstå hva som skjer i øyeblikket, men også hvilke effekter som er tilgjengelige i fremtiden.

En emballasjesmart netthandel

På temaet bærekraftige emballasjealternativer ser Evelina spesielt på netthandelens pakkeesker og hvordan disse kan brukes. Kanskje blir det vanlig å hente dine bestilte produkter stående i boksen uten unødvendig emballasje.

– Da snakker vi om muligheter som jeg tror vil utgjøre en forskjell. Jeg er helt sikker på at hvis vi optimaliserer leveransene, kan vi også påvirke bybildet og hvordan vi jobber med disse leveransene.

– Vi må alle granske oss selv når det kommer til forbruk. Jeg prøver å tenke på å kun kjøpe det jeg virkelig trenger. Det høres enkelt ut, men jeg vil si at det er en utfordring, og når vi først handler, bør vi også være klar over hvordan produktet er pakket.

På spørsmål om det finnes en favorittemballasje svarer Evelina med en annen latter at hun ikke kan tenke seg en sånn på sparket, men dens funksjon må oppfylle sin hensikt, da er hun fornøyd.

– Det får meg til å tenke på en morsom greie på TikTok. Det er en vits om hvem som har funnet på melemballasjen, en pose som alltid går i stykker og det er mel overalt når du heller det ut. Og hvorfor har det alltid sett likt ut? Det er mye avfall, men kanskje er det likevel riktig i et klimaperspektiv og hvordan mel best lagres. Visst er det spennende å vite? Det sier løsningsorienterte Evelina Galli, som er fast på at melposer ikke er hennes greie:

– Jeg liker å ha fine bokser i spiskammeret, smart pakket, uten søl og slik at du kan se hva som er i!

(Vi må fortelle Evelina at melposen er utviklet av Åkerlund & Rausing. Allerede på 1930-tallet begynte Ruben Rausing å jobbe med den svenske mølleindustrien for å få dem til å selge melet fabrikkpakket og etter hvert kom posen på markedet. Red.)

Les mer

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Xeikon viser innovasjoner i nøkkelsegmenter på Drupa

Xeikon, som er en del av Flint Group, tilbyr digitale løsninger for både den grafiske industrien og emballasjeindustrien. På Drupa viser de frem de siste innovasjonene i disse segmentene.
SV-kollage-1536x1024x

Seksten foredlingsmuligheter i en maskin

Scodix utvikler sin dekorasjonsteknologi og kan nå tilby seksten forskjellige dekorasjonsmuligheter i en og samme maskin. På Drupa kan du se på denne teknologien på bedriftens stand.
scodixx

Snart er det Drupa - her er de seks største trendene å sjekke ut

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Siste nytt

Klokken tikker for emballasjefirmaene om man skal klare EUDR til årsskiftet

Nedtellingen fortsetter mot 30. desember 2024, da de fleste bedrifter som er basert i EU eller som leverer varer til EU, må overholde EUs nye avskogingsforordning (EUDR). Det vil stille store krav til for eksempel produsenter av papir, papp og emballasje.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utfordringer ved testing av nye biobaserte materialer i kontakt med mat

Bedrifter som utvikler nye biomaterialer bør huske på at materialer laget av biobaserte råvarer krever minst like mye materialtesting som tradisjonell plast, ofte enda mer. Dette er skrevet av Niko Markkinen, ekspert på testing av matemballasje ved Measurlabs i Finland.
markkinen

Er denne drikkevareemballasjen en game-changer som ryster de store selskapene?

15. mai var deler av emballasjepressen samlet i Amsterdam for å være med på lanseringen av en helt ny emballasjeløsning som selskapet bak pressekonferansen, Zotefoams, mener er en "game changer". Skulle de store produsentene av flytende kartongemballasje, Tetra Pak, Elopak og SIG Combibloc, føle seg truet?
rezorce

Fremtidssikker og bærekraftig løsning for transport av stablede kartonger

PepsiCo produserer potetchips i Broek op Langedijk i Nederland. For transport trengte selskapet et nytt system som pålitelig skulle forhindre at kartonger stablet på paller sklir. Selskapet valgte Nordsons smeltelimteknologi, som har redusert limkostnadene og antallet kundeklager drastisk.
Nordson-PepsioCo-MiniBlue-Modul-spray-applicationx