Svenske bryggerier fortsetter å redusere sitt klimaavtrykk i nesten alle typer emballasje. Det viser siste livssyklusanalyse (LCA) av drikkevareemballasje fra bransjeforeningen Sveriges Bryggerier.
Sveriges Bryggerier har jevnlig utført livssyklusanalyser (LCA) på emballasjetyper som brukes av organisasjonens medlemmer. Den nye rapporten, som er utført av forskningsinstituttet RISE og er basert på analyse fra 2023 med data fra 2022, gir et detaljert bilde av industriens miljøfremgang gjort med ulike typer emballasje som har vært brukt.
– Bryggeribransjen har jobbet bevisst med både resirkulering og utvikling av nye emballasjetyper i lang tid. Men vi må hele tiden være lydhøre og klare til å teste nye løsninger, for å bli enda bedre og nå stadig tøffere miljømål. Vi er stolte over fremgangen våre medlemmer har gjort og fortsetter å gjøre. Vårt fokus på fornybare og resirkulerte materialer har ført til betydelige reduksjoner i klimapåvirkningen av emballasjen vår, Anna-Karin Fondberg, administrerende direktør i Sveriges Bryggerier.
De svenske bryggeriene har lenge vært pionerer innen resirkulering og bærekraft. Fra å introdusere verdens første landsdekkende pantesystem til at svenskene i dag er blant de beste i verden på å deponere og gjenvinne emballasjen vår, styrker industrien satsingen på å redusere klimaavtrykket.
Rapporten viser blant annet at industrien bruker mer resirkulert materiale. Man ser også spesielt store forbedringer i miljøytelsen til større PET-flasker, som har redusert deres klimapåvirkning med 32 prosent siden den siste studien utført i 2018. Generelt brukes det også i dag en mindre mengde materiale, og man ser også en høyere fyllingsgrad i transport takket være dette .
– Bransjens handlinger viser et sterkt engasjement for en sirkulær økonomi der hver pakke er designet for å beskytte drikken, passe til ulike anledninger og for å gjenvinnes. Hvordan drikken skal inntas, hvilken mengde som trengs og om det vil være mulig å forsegle emballasjen, påvirker hvilken emballasje som er best miljømessig for ulike spesifikke anledninger, Anna-Karin Fondberg.
Last ned LCA-rapporten her: Förpackningars påverkan på klimatet 2024 (pdf)