En LCA-analyse fra RISE viser at FibreForm fiberlaminatskål for næringsmidler har opptil 71 prosent lavere CO2-utslipp enn tilsvarende i plast.
– Livssyklusanalysen er den første som har sammenlignet miljøprofilen for plastbaserte skåler med papir. Forskjellen i klimapåvirkning er vesentlig, sier Michael Sturgess, leder av studien hos det svenske forskningsinstituttet RISE.
Krever mindre energi i produksjonen
Den viktigste grunnen til de lave klimautslippene er at FibreForm fra BillerudKorsnäs krever mindre energi ved produksjonen enn plast. Dessuten kan skålen gjenvinnes som papir i de fleste europeiske land, noe som reduserer klimaavtrykket i sluttbehandlingen.
Den første skålen laget av FibreForm ble lansert på markedet for cirka 10 år siden og har siden blitt videreutviklet sammen med forskjellige produksjonspartnere.
– Vi utviklet FibreForm for å utfordre konvensjonell emballasje med mål om å redusere bruken av unødvendig plast, sier Hein van den Reek, Business Director Solutions i BillerudKorsnäs.
– Vi tror på å skape bærekraftig utvikling gjennom alternative emballasjemuligheter sammen med våre partnere.
Godkjent for matkontakt
Skålen av FibreForm er godkjent for matkontakt og finnes i butikkene som emballasje for ost, kjøtt, fisk og lignende næringsmidler. Materialet kan formes i eksisterende thermo- og trykkformingsmaskiner på markedet. Det innebærer enkel omstilling i produksjonen for matprodusenter og merkevareeiere.
LCA-analysen utført av RISE har sammenlignet skåler av FibreForm med konvensjonelle plastskåler iaget av EPS- og APET/PE-laminater. Studien omfatter alle faser av produktlivssyklusen, fra råvareutvinning til deponi eller gjenvinning.
Med 20,0 kg CO2e per 1.000 skåler som brukes og avhendes har FibreForm-skåler 62 prosent redusert klimaavtrykk sammenlignet med EPS og 71 prosent sammenlignet med APET/PE. Arbeidet ble tredjepartsundersøkt av Intertek, global leder på validering og verifisering.