Kan man kombinere leveranser med avfallstransport, lage emballasje som blir til biokull og å bruke «nudging» for å bryte utslippsintensive reisevaner?
Det mente vinnerne i en konkurransen der over tusen studenter i Sverige og flere andre land deltok med sine forslag som skal gi oss mer bærekraftige byer, emballasje og transport.
Karbon-negativ emballasje
Scania, BillerudKorsnäs og Trafikverket som sto bak konkurransen Sustainergies Cup, og de tre vinnerlagene besto av talentfulle studenter fra KTH, Stockholms universitet, Linköpings universitet og Lunds universitet.
BillerudKorsnäs etterspurte ideer om hvordan man kan kjøpe maten om 50 år. Det beste forslaget kom fra tre ingeniørstudenter fra Uppsala universitet. I «The BillerudKorsnäs Way» lager Alireza Hosseini Shabestari, Daniel Ismail og Anders Larsson en tidslinje fra i dag frem til 2066, der de setter inn sine ideer.
En av de største innovasjonene er den karbon-negative emballasjen. I stedet for å gjenvinnes, tenker de at denne emballasjen skal bli til biokull som kan tilbakeføres til jorden for å lagre CO2 og samtidig forbedre jorden for skogbruket, for eksempel.
Benytt tomplass i lastebiler til avfall
Scanias utfordring om å optimere transport og utnytte ubenyttet lasterom i lastebilene ble vunnet av (Un)Waste, som er tenkt ut av Yrsa Lindberg, Marta Andersson, Linnea Heiskala og Lena Lundberg. De foreslo å utnytte tomme lasterom gjennom å plukke opp avfall i forbindelse med leveranser.
En av teamets ambisjoner med konkurransebidrag var å gjøre avfall til en mer tilgjengelig ressurs for sirkulære forretningsmodeller. Juryen skriver i sin uttalelse at de falt for at «ideen skal bidra til mer bærekraftige byer, samtidig som Scania kan utvikle nye tjenester for sine kunder og deres kunder i neste ledd».
Bytt vaner når du flytter
Vinnerbidraget for Trafikverket var forslaget «Flyttevane» fra Tim Isaksson. Det inneholder flere smarte og konkrete løsninger for personer som skal flytte til nye hjem. Tanken er at det er lettere å snu på vanene og leve mer bærekraftig når man starter i et nytt hjem.