Karstad universitet har fått tilsagn om tre millioner kroner fra forskningsrådet Formas til et forskningsprosjekt om emballasje og matsvinn.
Forskningen er tverrvitenskapelig og foregå innenfor områdene Miljø- og energisystemer, samt Psykologi ved universitetet.
To studier
Prosjektet består av to studier og utgivelse av en poopulærvitenskapelig bok. Den første studien er en litteraturstudie, der årsaker til næringsmiddelsvinn for forskjellige produkter skal sammenstilles. Utfra en samling av emballasjeegenskaper skal studien bedømme hvilke forhold som påvirker svinnet for hvert produkt.
Den andre studien er en husholdningsstudie med formål om å forsterke kunnskap om forskjellige emballasjers rolle for å redusere matsvinnet. Medlemme i deltakende husholdninger skal dokumentere alt sitt matsvinn gjennom fotografering.
Bildene blir deretter analysert og intervjuer blir gjort i hver husholdning. Fra disse bildene skal man utlede hvilke produkter svinnet kommer fra og hvilke emballasjeegenskaper som har forårsaket svinnet. Dette studiet gjøres sammen med psykologiavdelingen.
Populærvitenskapelig bok
– Til slutt vil vi utgi en populærvitenskapelig bok om emballasjens indirekte miljøeffekter og hvordan den påvirker atferden: Hvordan emballasjedesign kan redusere energiforbruket ved distribusjon og hvordan forbrukere kan redusere matsvinnet, sier Fredik Wikström, dosent i miljø- og energisystemer og leder av forskningsprosjektet.
– Vi trenger en bevisstgjøring av emballasjens rolle som miljøhelt i stedet for en miljøskurk for å nå målet om å redusere miljøbelastningen.
Prosjektet skal pågå i tre år med finansiering fra forskningsrådet Formas med en million kroner årlig. Forskere fra Karlstad universitet deltar sammen med samarbeidspartnere fra Stockholm univsersitet og Förpackningslogistik ved LTH Lund.