Solera Norge satser på miljøsmart emballasje

PUBLISERT: 2 april 2019
OPPDATERT: 26 januar

Vegard Eine Østerhagen, Tore Sandsmark og Ronny Bjørklund i Solera.|

Drikkevareleverandøren Solera forteller at de siden 11. januar 2019 har solgt en PET-flaske med pant i Vinmonopolets kategori 2-butikker.


– Vi har levert en PET-flaske med pant som har vært i salg siden 11. januar i Vinmonopolets kategori 2-utsalg, forteller kommunikasjonssjef Vegard Eine Østerhagen i Solera Norge.

Egen avdeling for miljøsmart emballasje

Vi skrev 11. mars om Arcus som har investert i utstyr for påsetting av skrukorker av PE for å møte de nye kravene. Årsaken til dette var at de vant en tender hos Vinmonopolet. Dette innebærer at de får den første PET-flasken med pant for fulldistribusjon i salg på Vinmonopolet fra 8. mai 2019.

Det viser seg at Solera jobber i de samme baner og vant på samme måte en tender med sin vinflaske. Solera Beverage Group er en nordisk drikkevareleverandør med røtter helt tilbake til 1924. Solera Norge leverer til Vinmonopolet, hotell- og restaurant, dagligvare og taxfree-butikker.

Selskapet har fanget opp og tilpasset seg Vinmonopolets strategi om å satse på lettere emballasje.
– Vi har et stort fokus på miljøsmart emballasje hos oss og har opprett en egen avdeling, Orbis Wines, som fokuserer på dette, forteller Østerhagen.

Logistikkfordeler

PET-flasken selges på Polet og kan pantes på en hvilken som helst automat.

– Seriti-vinen produseres i Sør-Afrika og sendes derfra på tank til Frankrike, der den tappes på flasker. En vanlig glassflaske veier minst 700 gram, en flaske i lettglass veier 420 gram, mens en PET-flaske veier kun 54 gram, forklarer Ronny Bjørklund, Portfolio Manager i Orbis Wines.

Tore Sandsmark, Brand Manager i Solera-selskapet Best Cellars, forteller at det er strenge krav for å få godkjent PET-flasker i Infinitum-systemet, og det er få leverandører som kan levere skrukorker i PE. Dessuten er det en del kostnader forbundet med å få godkjent flaskene for pant.

– Resultatet er til gjengjeld at vi får stor vektreduksjonen ved bruk av PET-flasker. Siden bilene har en begrenset totalvekt, innebærer vektreduksjonen at de kan få med seg en pall eller to ekstra på hver lastebil. Det blir fort stor gevinst av dette, både økonomisk og miljømessig, forteller Tore Sandsmark.

Nytt håndtak på bag-in-box

Solera jobber for tiden med nye håndtak på bag-in-box, som vanligvis lages i hardplast. I andre land har man fjernet håndtaket og laget innfelling i kartongen i stedet. – Men norske forbrukere krever bærehåndtak, forteller Ronny Bjørklund.

De venter nå på godkjenning for en variant der håndtaket skal lages i komposterbar bioplast. Selskapet leverer også den økologiske vinen San Crispino på Tetra Pak Aseptic kartong.

Reduserer vekt på emballasjen

Det er på leverandørenes agenda å redusere vekten på flaskene, enten ved å bruke lettglass eller PET. Vinmonopolet har satt som krav at alle nylanseringer i PET som skal selges i deres utsalg, skal ha pant. Flasker som selges i bestillingsutvalget rammes ikke av disse kravene.

For at PET-flasker skal få godkjennelse for pant, må de kunne kjøres i Infinitums panteautomater. Det innebærer blant annet at skrukorken på PET-flasker må være laget av PE.
Flasker som kjøpes på Vinmonopolet kan pantes på en hvilken som helst panteautomat i Norge, men de kan også leveres tilbake der de ble kjøpt. Vinmonopolet sier imidlertid at de ikke kommer ikke til å installere panteautomater i sine utsalg.

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Sopp omvandler tre til filmmateriale

wood-film-utvald

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Siste nytt

Oppstart for Re3-plast: Reduce, Reuse, Recycle

Den 5. og 6. mars hadde Grønn plattform-prosjektet Re3-plast oppstart hos Nofima i Ås. Prosjektet ledes av Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i Nofima, og eies av Nortura ved Per Berg.
re3plast

Konsumentene katalysator for nye bærekraftige emballasjeløsninger

Det er oss forbrukere som driver utviklingen av ny, bærekraftig, emballasje og plastemballasje er ille ute, ifølge en undersøkelse fra Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Ny teknikk gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksible emballasjer

Aptar CSP Technologies og ProAmpac har utviklet en teknologi som gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksibel emballasje.
proampac-and-aptar-1709018491x

Lanserer mat-trau av 100% resirkulerte materialer

Klöckner Pentaplast (kp) sier de lanserer en viktig milepæl i matemballasjeindustrien og har lansert de første mattrauene bestående av hundre prosent resirkulert PET (rPET) som utelukkende kommer fra trau.
KP-trayx