Innvoasjonsselskapet Innoscentia og etikettleverandøren Beneli skal teste ut en prototyp på en smart sensoretikett som kan detektere matens tilstand.
Tidligere i år vant den smarte, digitale etiketten «Global Innvoation Award, og nå skal etiketten testes i et virkelig butikkmiljø.
Trykkfarge som binder restprodukter
Innoscentia i Lund har fått en Vinnova-bidrag på 500.000 kroner for å utvikle prototypen sammen med Beneli, som holder til i Helsingborg.
– Kort sagt har vi utviklet en trykkfarge som binder restprodukter fra bakterienes metabolisme, sier Innoscentias administrerende direktør Robin Thiberg.
– Reaksjonen kan avleses elektronisk, og vår ide er å integrere teknologien i digital etikett som senere kan brukes på ferskpakket kjøtt, blant annet.
Samarbeid over bedriftsgrensene
For å kunne utvikle denne typen løsninger kreves samarbeid over bedriftsgrensene, forklarer Robert Thiberg.
– Beneli har både riktige kompetanse og de riktige holdningene til nye innovasjoner, og det er sammen med dem vi nå har utviklet prototypen. Vi er fortsatt et lite selskap og setter pris på at de vil utvikle dette sammen med oss, sier han.
Det er stor interesse fra forbrukere og næringsmiddelindustrien for denne typen smarte sensorer. Fra produktet pakkes til det ender opp i forbrukernes kjøleskap kan det hende mye. Maten kan bli dårlig tidligere men er som oftest fullt spiselig etter «best før-datoen».
Forteller om matens tilstand
Innoscentias teknologi kan fortelle hvilken forfatning maten faktisk er i. Med den smarte etiketten kan man forlenge den naturlige holdbarheten på mange varer. Det innebærer store gevinster for alle ledd i næringskjeden, også forbrukerne.
– Prosjektet er meget interessant, ettersom det omfatter flere av sensorene og kommunikasjonsteknologien som Beneli fokusere på akkurat nå, sier Michael Bäärhielm, innovasjonssjef hos Beneli.