I debatten om plastmaterialenes være eller ikke være og hvor mye som gjenvinnes, slår den fiberbaserte industrien seg ofte for brystet og sier at emballasjen ikke bare er gjenvinnbar, den gjenvinnes faktisk. Publikum får ofte inntrykk av at fiberbasert er mye bedre fra et miljøsynspunkt. Dette gjelder hovedsakelig kartongemballasje for flytende innhold.
Utvilsomt resirkuleres mye mer papir enn plastemballasje i dag, men ikke så godt som produsenter og brukere av for eksempel flytende kartongemballasje påstår. Det viser svenske Dagens Nyheter i en artikkel der det påpekes at kun halvparten av materialet i kartongemballasje for flytende innhold faktisk gjenvinnes.
Ifølge DN ble i underkant av halvparten av all kartongemballasje av denne typen samlet inn i 2022. Det tilsvarer 19.800 tonn. 10 000 tonn av disse gikk til gjenvinning ifølge NPA, resten gikk til eksport og ble trolig hovedsakelig brukt til energigjenvinning.
DN stilte et spørsmål om dette til Arla, som sier at de ikke er kjent med de lave tallene, men at det stemmer at ikke all flytende kartongemballasje kan materialgjenvinnes i de gjenvinningssystemene som finnes i Sverige i dag.
Ifølge DN har Tetra Pak tidligere skrevet på sine nettsider at emballasje som leveres til gjenvinning faktisk blir resirkulert. Gruppen sier nå at det er gammel informasjon på en kampanjeside fra 2020 som ikke er oppdatert. Nå har de endret seg og skriver at all emballasje kan gjenvinnes forutsatt at infrastrukturen er på plass.
Påstandene føles farlig nær «grønnvasking». Man må forstå at bare fordi det står «100 prosent resirkulerbart» på en emballasje, betyr det ikke at alt kommer til å bli resirkulert. Forhåpentligvis går den teknologiske utviklingen i riktig retning slik at stadig mer plast og papir/papp kan gjenvinnes.