Ved å endre fargen på lokket til grillmatemballasjen fra svart til burgunder, kan materialgjenvinningen av plast øke med om lag 20 tonn i året.
Også andre knapt nok merkbare endringer av matemballasjen vil kunne føre til at mye plast blir brukt på nytt i stedet for å bli brent og utnyttet som energi.
De automatiske sorteringsanleggene identifiserer ulike typer plast ved å lese tettheten i plasten, men noen har problemer med å identifisere plast som er «carbon black» uten refleksjon.
Konsekvensen er at brukt plast som kunne blitt smeltet om til plastpellets i stedet blir brent og utnyttet som energi. Dette fargeproblemet vet også matprodusenten Mills alt om nå.
Hadde dialog med ROAF
– Vi fikk vite om dette gjennom dialog med ROAF, Romerike avfallsforedling, forteller bærekraftsjef i Mills, Emilie Olderskog til Dagsavisen.
– Vi tok en gjennomgang av emballasjen vår, og det er flere ting vi har endret. Nå er Delikat potetsalat på vei ut til grillsesongen med plastlokk i mørk burgunder. Før var de svarte, forteller Olderskog.
Ifølge henne kan denne lille endringen føre til at cirka 20 tonn plast nå kan bli materialgjenvunnet årlig. Full effekt av dette vil først oppnås neste år, etter som Mills fortsatt har en del svarte plastlokk på lager, og de skal brukes opp først.
Både sauser og dressinger til Mills sitt søsterselskap i Sverige, har allerede fått nye røde lokk til erstatning for de svarte. Også Delikat sildebøtter har fått ny farge. De ble mørkeblå i fjor, og dermed er det ytterligere 3,6 tonn plast i året som nå kan bli materialgjenvunnet, får Dagsavisen opplyst
Nye plastetiketter
Mills gjennomførte også en annen endring i løpet av fjoråret.
– Plastflaskene våre med flytende margarin hadde en etikett laget av plastfilm, men denne ytterste plasten var av en annen type enn selve flasken. Konsekvensen var at disse flaskene ble brent i stedet for å bli gjenvunnet, forteller Olderskog.
– Nå har vi byttet materiale i plastetiketten, slik at den nå er av samme type som flasken. Effekten av det er større enn byttet av farge på lokkene til potetsalaten. Nå kan 153 tonn med flasker og 44 tonn med korker gjenvinnes årlig, svarer Olderskog.
Berømmer innsatsen
Arve Martinsen i Grønt Punkt Norge, berømmer innsatsen Mills har gjort for å øke gjenvinningen av plast, men selskapet er ikke alene om å tenke i nye emballasjebaner nå.
– 49 selskaper blant våre medlemmer, hadde pågående emballasjeprosjekter i 2019. 120 bedrifter deltar på samlingene vi arrangerer for å øke bruken av resirkulert plast, kutte unødvendig bruk av plast og designe emballasje som kan gjenvinnes, forteller han.
Dette er formalisert i det såkalte Plastløftet som Grønt Punkt Norge introduserte i januar i fjor.