17. januar er ettårsdagen for den første finske sirkulærøkonomiske bæreposen. Essi bæreposer er laget av en betydelig andel resirkulert husholdningsplast.
K-Group var den første dagligvarekjeden i Finland til å ta i bruk Essi sirkulære poser under varemerket Pirkka.
Over 90 prosent resirkulert plast
Essi sirkulære bæreposer er produsert ved Amerplasts bæreposefabrikk i Tampere, Finland og inneholder over 90 prosent resirkulert plast, hvorav cirka 50 prosent er plastemballasjeavfall som er samlet inn fra finske husholdninger.
Essi-posene oppmuntrer til ytterligere effektivisering av innsamling og resirkulering av plastemballasjeavfall fra forbrukerne, slik at denne kan gjenbrukes ved produksjon av nye produkter, i tråd med modellen for sirkulær økonomi.
Eksempel på sirkulærøkonomi
– Essi bæreposer er et utmerket eksempel på sirkulærøkonomi i praksis og det samarbeidet som skal til, ikke bare i industrien og handelen, men også de finnene som har samlet og resirkulert sin plastemballasje og båret handlevarene hjem i sirkulærøkonomiske bæreposer, sier Børge Kvamme, CEO i Amerplast.
– Essi er det best alternativet når man sammenligner karbonavtrykket fra forskjellige bæreposer, forbruk av vann og jord, samt ikke-fornybare ressurser, fortsetter han.
– Den positive responsen på Essi er oppmuntrende når vi fortsetter å øke bruken av resirkulert plast og fornybare, naturlige ressurser i vår produksjon for å utvikle mer bærekraftige emballasjeløsninger.
K-Group ønsker å fremme sirkulærøkonomi
Gode bruksområder for resirkulert materialer er et nøkkelkrav i en modell for sirkulærøkonomi.
– Matvarebutikker spiller en viktig rolle for å lykkes med sirkulærøkonomi. K-Group ønsker å være aktivt involvert i å fremme overgangen til den sirkulære økonomimodellen, sier Timo Jäske, bærekraftsjef i K-Group dagligvarehandel.
– K-Group ønsker å introdusere nye, bærekraftige alternativer som kundene lett setter pris på. Pirkka Essi sirkulære bæreposer er et utmerket eksempel på et slikt produkt.
Råvarene til Essi sirkulære bæreposer kommer fra Fortum Circular Economy Village i Rihimäki, Finland. Her blir det innsamlede plastemballasjeavfallet separert og prosessert til råmaterialer for plastindustrien.
Separat innsamling av plast
Hvert tilføres det finske markedet cirka 70.000 tonn plastemballasje. Finnish Plastic Recycling Ltd er organisasjonen som har utvidet produsentansvar for plastemballasje i Finland og organiserer separat innsamling av plastemballasje fra husholdningene.