
Vi kan alle gjøre en innsats for å redusere matsvinnet. Ønsker du å lære mer om hva som gjøres, er dette seminaret for deg, ifølge Nofima som inviterer.
Det settes stadig i gang nye tiltak både blant forbrukere, i dagligvarehandelen, hos matprodusentene og i forskningsmiljøene.
Hva emballasjen kan bidra med
Det er disse tiltakene, med hovedvekt på hvordan emballasjen kan bidra til å redusere matsvinnet, dette seminaret skal vies til. Hva næringslivet gjør for å redusere matsvinnet blir et annet sentralt tema. Likeså hva som må til for å få folk til å kaste mindre mat.
For det kastes mye mat i hjemmene, og emballasjen er viktig for matens holdbarhet. I forskningsprosjektet Riktig Emballering for Redusert Matsvinn (REforReM) er kunnskap om forbrukervaner avgjørende når ny emballasje er under utvikling.
På seminaret vil også de nyeste trendene innen emballering belyses.
TooGoodToGo og Winnow er løsninger næringslivet har tatt i bruk, og erfaringene presenteres på seminaret. Delingsøkonomiens betydning vil også belyses nærmere.
Praktisk informasjon
Dato: 23. september
Tid: 10-15
Sted: Auditorium 13 på Midtbygget på Universitetsplassen
På selve Universitetsplassen pågår Forskningsdagene med tema GRENSER.Nofimas stand på torget viser noe av som gjøres på instituttet for å redusere matsvinnet, og det legges opp til besøk på Forskningstorget under lunsjen.
Seminaret er gratis.
Påmelding: https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=322872X66748251X17751
Program
Kl. 9.30 – 10.00 Registrering og kaffe
Kl. 10.00
1. Velkommen ved Thomas Eie, senior emballasjeutvikler i BAMA
2. Viktigheten av å inkludere forbrukerkunnskap i utviklingen av emballasje ved professor Annika Olsson ved Lunds Universitet
3. Riktig emballering kan hindre matsvinn. Emballeringstrender- og utfordringer ved seniorforsker Marit Kvalvåg Pedersen i Nofima
Kl. 11.00 – 11.15 pause
4. Hvordan bør emballasjen være for å redusere matsvinnet? Kvalitative innspill fra forbrukere i REforReM ved forsker Valerie Lengard Almli i Nofima
5. Restekjærlighet – Hva må til for å få folk til å kaste mindre mat ved kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i Matvett
kl. 12 – Lunsj i matsvinnsreduksjonenes tegn. Mulighet til å besøke stand på Forskningstorget
Kl. 13.00
1. Hva sparer miljøet på mer holdbar mat? Livsløpsanalyser ved forsker Erik Svanes i Østfoldforskning
2. Hva gjør næringslivet for å redusere matsvinnet?
a. BAMAs miljømål nr. 1: Redusert matsvinn! ved Sylvia Lofthus, miljøsjef i BAMA
b. Kampen mot buffetbordets matsvinn ved Morten Malting, direktør mat og drikke Scandic Hotels
c. Bakerbransjen har tatt utfordringen! ved Gunnar Bakke, daglig leder i Baker og konditorforeningens landsforbund
3. Oppsummering og avslutningsforedrag: Delingsøkonomien – en del av matsvinnløsningen? ved Wenche Aale Hægermark, kommunikatør og forskningsformidler i Nofima
15.00 Slutt