Anlegget skal ta imot usortert plastavfall fra Danmark og Norge for kjemisk gjenvinning til høykvalitets polymermaterialer til produksjon av ny plast.
Det norske selskapet Quantafuel har fra før et pilotanlegg for kjemisk gjenvinning av plast i Kristiansund og et anlegg for kommersiell, kjemisk gjenvinning av plast i danske Skive.
Fabrikken i Skive er den første i sitt slag i verden og en viktig milepæl for selskapet. Den kan i dag bearbeide 20.000 tonn blandet plastavfall årlig. Plastråvaren, som ellers ville ha kutt brent eller deponert, består for det meste av husholdningsplastavfall fra Danmark og Norge.
Kjemisk prosess

I fabrikken omdannes plastavfallet via en kjemisk prosess til pyrolyseolje som kan erstatte fossile råvarer i produksjonen av ny plast. De flytende produktene sendes til den tyske kjemi- og polymergiganten BASF, som oppgraderer det resirkulerte materialet til nye plastprodukter og kjemikalier. På denne måten skaper man sirkulær økonomi for plastavfall.
Foruten anleggene i Norge og Danmark har Quantafuel et heleid, svensk datterselskap. Quantafuel Sweden AB er et forsknings- og utviklingsforetak med formål om å drive strategiske initiativ som skal forbedre Quantafuels portefølje for kjemisk gjenvinning, inkluderte laboratoriepiloter og analyseanlegg.
Quantafuel skriver at det nye, planlagte anlegget i Esbjerg skal baseres på teknologien som har blitt testet på anlegget i Skive. Den nye fabrikken får imidlertid betydelig høyere kapasitet og kan motta et bredere spekter av usortert plast for sortering i fraksjoner for optimal bruk i den kjemiske prosessen.
Byggestart til sommeren
En prosjektgruppe innad i Quantafuel har arbeidet med prosjektering av fabrikken i Esbjerg i Danmark siden august 2020. Beregnet byggestart er sommeren 2021.
– Vi arbeider for å fremme bærekraftig utvikling i alle våre prosjekter, skriver Quantafuel.
– Med vårt anlegg i Esbjerg vil vi bidra til å løse et stort globalt avfallsproblem ved å omdanne plastavfall til kjemisk resirkulerte produkter som kan brukes av kjemisk industri til å produsere nye plastprodukter.
Quantafuels satsing på kjemisk plastgjenvinning kommer samtidig som danske miljømyndigheter har gitt offisielt klarsignal og har godkjent kjemisk gjenvinning av blandet plastavfall.