Plastemballasje er egnet for høytrykksprosessering

PUBLISERT: 28 februar 2017
OPPDATERT: 26 januar


Høytrykksprosessering av mat kan gi bedre kvalitet på en del ferdigemballerte matvarer. Metoden fungerer best på vannholdige matvarer pakket i plast.

Ved høytrykksprosessering (HP) blir matvarer utsatt for ekstremt høyt trykk. Behandling ved 400–600 megapascal (MPa), tilsvarende 4000–6000 bar, er vanlig, ifølge Teknisk Ukeblad som har intervjuet forsker Tone Mari Rode hos Nofima.

Forbedret kvalitet og økt holdbarhet
Under prosessering blir ferdigemballerte varer lagt i store beholdere og ført inn i en HP-maskin. Maskinen overfylles med vann, og trykket overføres til hele produktet som behandles i cirka ett minutt.

– Høytrykksprosessering av mat kan benyttes for å oppnå produkter med forbedret kvalitet, lenger holdbarhet og økt mattrygghet, forklarer Rode. Metoden er best egnet for vannholdige produkter som juice, spekemat og ferdigretter, samt frukt, grønnsaker og kjøttprodukter.

Rått kjøtt kan mørnes med høytrykksprosessering, men da med et lavere trykk, cirka 200-300 MPa.  Det samme trykkområdet brukes for sjømat som hummer og østers.  – HP gir økt mattrygghet, og trykk opp mot 600 MPa gir generelt svært god hemming og inaktivering av bakterier, ifølge Rode.

Plastemballasje er godt egnet
Metoden avhenger av at produktene inneholder en viss mengde vann. Det betyr at tørre produkter og produkter som inneholder luft, ikke er egnet for denne typen prosessering.

Siden produktene er omgitt av vann under prosessering er det viktig at emballasjen er lufttett og kan motstå volumendringer. – Dette gjør at mange typer plastemballasje er godt egnet. Glass- og metallemballasje er uegnet, men metallfolie kan brukes, sier forskeren.

For sjømatprodukter med kort holdbarhet kan optimal prosessering gi økt holdbarhet. Høykvalitetsprodukter basert på norske råvarer som frukt, bær og grønnsaker er også høyst aktuelle for HP.

 

 

 

Les mer

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx