Papirposer med trykk – også i små serier

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 9 mai 2023
OPPDATERT: 9 mai
Absolutt Emballasje ble startet i 2007 av Morten Aarnes-Jensen (t.v.) og Trond Bu i 2007, men det var for bare tre år siden at de dro i gang virksomheten for alvor. Foto: Anja Degerholm

Under pandemien eksploderte bruken av emballasje til take away-mat fullstendig. Drammensbedriften Absolutt Emballasje så da muligheten til å levere til en ny kundegruppe: Små aktører som kan få trykket logoen sin på papirposen uten å måtte bestille store kvanta.

For å kunne gjøre dette har Absolutt Emballasje investert i en SG-1170 fra SG in Scandinavia. Det er den første maskinen i Norge og den ble installert i desember 2022.

– Vi så den på Scanpack i Gøteborg i fjor høst og ble umiddelbart hekta. Nå har vi hatt maskinen i fire måneder og er godt fornøyd med den, sier Trond Bu, daglig leder i Absolutt Emballasje, når Sign&Print er på besøk.

SG-1170 er en «poseprinter» for utskrift på blant annet papirposer i små serier, men også andre medier som kartonger og esker. Skriveren har et 55 centimeter bredt transportbånd og en automatisk mater for materialet. Den skriver ut i full farge (CMYK) med pigmentert HP-blekk for vannbestandig utskrift. Skrivehodet, modell Postmark LP1170, kan justeres slik at det er opptil 30 centimeter over båndet for å takle utskrift selv på tykkere medier.

SG-1170 har et transportbånd med en automatisk mater. Den kan skrive ut tusenvis av produkter i timen, avhengig av materialet.

Absolutt Emballasje ble startet tilbake i 2007, men lå i dvale i mange år. Trond Bu har jobbet i papirbransjen i 25 år og hans kollega Morten Aarnes-Jensen har også jobbet tilsvarende mange år med salg i den grafiske bransjen. Sammen så de en mulighet til å selge papirbaserte emballasjeprodukter og bidra med kunnskap i koblingen mellom kunde og produsent. Det var først i 2020 at de vekket selskapet til live igjen, midt i en brennende pandemi, som viste seg å være gode tider for emballasjebedrifter.

Den første posen ble produsert i forbindelse med starten i 2007.

Produktene kjøpes fra leverandører i blant annet Polen, Italia og Storbritannia. Det kan dreie seg om alt fra krus og engangsbestikk til emballasje til tørrvarer som müsli eller havregryn. Disse trykkes så hos underleverandører.

Nå har selskapet dermed utvidet virksomheten med salg av trykte papirposer i små opplag.
Trykkingen er utført hos Absolutt Emballasje i Drammen.

– Vi så at det var et hull i markedet, for eksempel har Sverige kommet mye lenger enn Norge når det gjelder å levere trykte poser også til små aktører. Vår forretningsidé er at kundene ikke skal måtte kjøpe pallevis med poser, men kanskje opptil 2000 poser – med rask leveringstid, sier Trond Bu.
Det kan også dreie seg om kunder som normalt bestiller store kvanta fra andre leverandører, men som må legge inn en tilleggsbestilling i påvente av neste store leveranse.

Trond Bu har også stor tro på mulighetene for digitaltrykk i en bransje som ellers er dominert av flexotrykk. Ulempen med flexotrykk er at det egner seg best for store serier ettersom det er dyrt å produsere en gummiklisjé.

– Med SG-1170 kan du kombinere digitaltrykk med behovet for trykte poser. Det foregår en digitalisering også innen emballasjetrykk.

Det var under Scanpack-messen i oktober 2022 at Absolutt Emballasje tok beslutningen om å investere i en SG-1170. Etter noen måneders produksjon kan de konstatere at det var en god avgjørelse.

Digitaltrykk betyr også at det er mulig å skrive ut variabler, for eksempel navn og adresser. Konvolutter, visittkort, innpakningspapir, hamburgerlommer og pizzaesker er eksempler på andre papirprodukter som kan passere gjennom maskinen.
Ifølge produsenten SG i Skandinavia skal maskinen kunne skrive ut 3000 poser i timen, avhengig av materialet. Trond Bu forteller at de uansett kan håndtere i overkant av 1.000 stykker, da det kreves en del manuelt arbeid som å laste inn media og håndtere de ferdige trykte produktene.

Skriveren skriver ut med CMYK på en rekke forskjellige medier. Trond Bu viser hvordan maskinen lastes.

I februar deltok Absolutt Emballasje på Umami-messen i Lillestrøm for å demonstrere maskinen. De besøkende kunne deretter få et bilde etter eget valg trykt på sin pose, noe som ble en suksess. Neste skritt i selskapets ekspansjon er å finne flere norske kunder, og for selger Morten Aarnes-Jensen venter en salgsturné rundt i landet.

Eksempler på produkter som Absolutt Emballasje importerer og selger.

– Vi tror vi kan dekke et hull i markedet og tilby trykte papirposer til bedrifter som ikke kan kjøpe store kvanta. Vi tror det er et stort potensial for det, sier Trond Bu.

SG-1170 kan også brukes til å printe på for eksempel brødposer.

Les mer

Buchs starter ny etikettproduksjon i Danmark

Det er litt oppsiktsvekkende å starte et nytt etikettrykkeri i Danmarks etikettby nummer 1, Randers, men nå etablerer selskapet Buchs-produksjon i byen.
buchs_01x

Scanpack feirer 60 år med alt og mer til

Neste år er Scanpack-år, men det er ikke hvilket som helst Scanpack-år. Messen fyller 60 år.
Monika-Olund-och-Anna-Lena-Friberg-Scanpackx

Fargesterkt samarbeid mellom Addbrand og Lessebo

Et nytt fargerikt Småland-samarbeid har sett dagens lys siden Lessebo papir signerte en grossistavtale med den grafiske forhandleren Addbrand. En bredere produktportefølje og sterkere distribusjonskanaler skal være resultatet av at selskapene nå sammen blar om til en ny side.
Addbrand-Lessebo-1024x683

Flexonyhet på LabelExpo

Svenske PrimeBlade, som produserer "doctor blades", det vil si nalstål til flexopresser, har en verdensledende posisjon, ikke minst med sine unike, nanobehandlede blader. På Labelexpo lanserte de en nyhet som kanskje er den eneste i verden, et spesielt såkalt "containment"-blad, beregnet på å hindre at farge i kammernalen renner bakover inn i maskinen.
Bonnie-Hagen-PrimeBladex

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx