Nesten 100 år etter at gründer Olav Kavli kickstartet sitt norske osteeventyr, relanserer Kavli den verdensberømte klassikeren Primulaosten.
De har vært så tro som mulig mot den originale oppskriften og det brukes utelukkende norske råvarer. Osteproduksjonen foregår, som den gang da, i Bergen.
– Dette er smaken som du og generasjonen foran vokste opp med, lover produktsjef Frode Flem Langeland, som forteller at han jevnlig mottar forbrukerhenvendelser om Primula.
– Vi opplever høy etterspørsel om å relansere en av forrige generasjoners absolutte påleggsfavoritter. Folk kontakter oss og sier at de ønsker smaken av barndommen tilbake.
– Når det nå i tillegg er 100 år siden utviklingen av verdens første holdbare smøreost startet, synes vi det er helt riktig å lansere Primula-merkevaren igjen.
– For den som er glad i god ost
Administrerende direktør i Kavli Norge, Kristine Aasheim, tror at den klassiske osten også kan treffe i de yngre målgruppene.
– Da planleggingen startet forventet vi at Primula i hovedsak skulle slå an blant de som husker osten fra oppveksten.
– Men basert på innsikt fra samtaler med forbrukerne tror vi at den også kan appellere til unge fordi det er pålegget som besteforeldrene vokste opp med. Primula har en fyldig, men likevel mild smak som kan slå an blant de fleste som er glad i god, norsk ost.
– Vi ser også at nordmenn kjøper mer norskprodusert mat og ønsker å støtte opp om lokale produsenter. Primula ble lansert i Bergen i 1924 og relanseres og produseres i samme by nesten 100 år senere, sier hun.
Et århundre med perfeksjonering
Primula lages med norsk kvalitetshvitost og er også tilsatt litt smør for smakens skyld.
– Det høres kanskje enkelt ut, men krever erfarne og lidenskapelige ansatte i produksjonen, forklarer produktsjef Langeland.
– Selv om teknologien har tatt mange steg siden lanseringen, er utgangspunktet det samme. Gode og rene råvarer i bunn, og en prosess perfeksjonert gjennom nesten 100 år. Derfor skriver vi «håndverk og tradisjon siden 1924» på tuben.
Med seg på produksjonslaget har de blant andre Roland Norgaard, som har vært Kavli-medarbeider i 47 år, og var med å produsere Primula da den hadde sin storhetstid på 70- og 80-tallet.
– Utviklingen går heldigvis ikke på kompromiss med kvaliteten, som er vel så god i dag. Vi må fortsatt se på og kjenne på osten, er konsistensen og temperaturen riktig?
– Det er ikke bare til å trykke på en knapp, du må vite hva du gjør og hvordan det skal se ut. Moderne håndverk kan du kalle det, sier Kavli-veteranen, og legger til at han er sikker på at relanseringen vil gi mange et fint tilbakeblikk til barndommen.