Onsdag 19. oktober ble den moderniserte fabrikken åpnet av landbruks- og matminister Jon Georg Dale og Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka.
Etter 50 år og mer enn én milliard gule bokser, har fabrikken som produserer Stabburet Leverpostei blitt helt fornyet. Orkla har de siste par årene investert over 130 millioner kroner i fabrikken i Fredrikstad, der historien til Stabburet-merket startet.
Stor investering
Dette er den største investeringen siden fabrikken ble åpnet for 50 år siden og en av de største investeringene Orkla har gjort de senere årene.
– Vi trenger flere gode vekstbedrifter innenfor landbruksbaserte næringer som kan skape lønnsomme arbeidsplasser, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
– Bedrifter med større vekstambisjoner medvirker til å sikre videre utvikling, tilstrekkelig lønnsomhet og sysselsetting. Vi trenger både dem som går foran med nye ideer og dem som etterhvert har muskler og kapasitet til å løfte bedriften mot nye høyder produksjonsmessig og økonomisk.
Leverpostei står sterkt
Aldri før har de gule leverposteiboksene fra Fredrikstad stått sterkere i nordmenns kosthold enn nå. I fjor ble det solgt mer enn 23,5 millioner bokser, som er det høyeste antallet noensinne.
– Vi satser blant annet på ny teknologi og en bedre produksjonsflyt som vil ruste oss i en stadig tøffere konkurranse, sier Peter A. Ruzicka.
– Det som skjer her i dag er derfor av betydning også for folk flest, sier Ruzicka.
– Stabburet Leverpostei er en viktig kilde til jern, og i tråd med Orklas helsestrategi jobbes det hele tiden med å forbedre ernæringsprofilen på leverpostei og våre andre produkter. Det viktigste bidraget Orkla kan gi til folkehelsen er å gjøre folkefavorittene enda sunnere.
Han legger til at innholdet av salt og mettet fett i Stabburet Leverpostei har blitt redusert de siste årene. Samtidig har jerninnholdet økt, uten at det har gått ut over den gode smaken. I tillegg er sortimentet utvidet med både magrere kyllingpostei og en glutenfri variant.
Sentral fabrikk i norsk matproduksjon
Stabburet Fredrikstad er ikke bare en viktig fabrikk for Orkla, men har siden starten vært sentral i norsk matproduksjon. Ved fabrikken foredles hvert år mer enn 7000 tonn med norsk kjøtt til sterke merkevarer.
I tillegg til Stabburet Leverpostei produseres også Trondhjems middagshermetikk og Picnic her. På fabrikken foredles også det meste av kjøttet som brukes på Grandiosa og Big One-pizza, og i tillegg produseres et betydelig antall ulike kjøttprodukter solgt gjennom storhusholdnings-kanalene.
Stabburet-fabrikken på Råbekken har helt siden starten vært en institusjon og en hjørnestensbedrift i Fredrikstad. Det er ikke få av byens innbyggere som har vært innom og jobbet ved fabrikken.
Flere ansatte har vært med helt siden Stabburets grunnlegger, Gunnar Nilsen, deltok i den daglige virksomheten.