Produksjonen av Idun ketchup og sennep, samt Fun Light og Tomtegløgg fra Gimsøy Kloster flagges ut til Sverige, melder Orkla.
Styret i Orkla Foods Norge har vedtatt å flytte produksjonen fra Gimsøy Kloster i Skien til andre Orkla-fabrikker. I tillegg har styret fattet en intensjonsbeslutning om å endre selskapets fabrikkstruktur i Rygge.
De ansatte i Rygge og Skien ble informert om vedtakene i allmøter i 29. mars.
Ikke uventet
– Dagens melding slo ikke direkte ned som noen bombe, for Orkla-toppene har lenge sagt at de vil gjøre noe med fabrikkstrukturen, sier hovedtillitsvalgt med de to Orkla-fabrikkene i Rygge til Moss Avis.
Virksomheten ved Gimsøy Kloster i Skien (Orkla Foods Norge avdeling Skien) vil bli nedlagt, og all drikkeproduksjon flyttes til Kumla i Sverige. Fun Light og Tomtegløgg utgjør de største produksjonsvolumene, men Gimsøy Kloster har også produksjon av blant annet energidrikk i pulver og ulike essenser, som vil bli flyttet til andre Orkla-fabrikker.
De ansatte ble i begynnelsen av februar varslet om en mulig nedleggelse, og det har blitt gjennomført en drøftelsesprosess med ansatte og tillitsvalgte.
Nødvendig å flytte
– Vi har drøftet alternativer til nedleggelse, men står fast ved at det er nødvendig å flytte virksomheten for å kunne møte en stadig tøffere konkurranse, sier Atle Vidar Nagel-Johansen, leder for forretningsområdet Orkla Foods.
I Rygge i Østfold har Orkla Foods Norge i dag to fabrikker. Forslaget er å flytte det meste av ketchup-, senneps- og dressingproduksjonen til Orklas fabrikk i Fågelmara i Sverige. Orkla Foods Norge ønsker fortsatt å produsere Nora grønnsaker i Rygge, samle sin virksomhet til én lokasjon og bygge opp et logistikksenter.
– Dette vil styrke vår samlede konkurransekraft innen viktige kategorier for Orkla Foods. Vi utnytter bedre den teknologien vi har ved fabrikken i Fågelmara, samtidig som vi i Rygge kan utvikle effektive logistikkløsninger og skape muligheter for innovasjon og vekst innen grønnsaker, sier Nagel-Johansen.
80 ansatte i Rygge
I dag er det til sammen rundt 80 ansatte på de to Rygge-fabrikkene. Intensjonsbeslutningen skal nå drøftes med de ansatte og tillitsvalgte. Endelig beslutning vil bli tatt av styrene i Orkla Foods Norge og Orkla Foods Sverige i løpet av mai.
Dersom vedtaket blir endelig, planlegges en gradvis nedtrapping av ketchup-, senneps- og dressingproduksjonen i Rygge frem mot høsten 2017. Grønnsaksproduksjonen er tenkt flyttet internt i Rygge våren 2018.
– Vi har behov for å samle produksjonen på færre produksjonssteder for å være konkurransedyktige for fremtiden. Det innebærer at vi anser det nødvendig å legge ned noen fabrikker, samtidig som vi øker investeringene ved andre, sier Nagel-Johansen.