Næringsorganisasjonene og dagligvarebransjen går til felles dugnad med konkrete mål for reduksjon av sikker, salt og mettet fett i mat og drikke.
I 2014 samlet Helse- og omsorgsminister Bent Høie for første gang næringsorganisasjonene og dagligvarebransjen til en felles dugnad for å gjøre nordmenn sunnere. I dag signerte partene en avtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke.
Unik avtale
– Kutt av salt, sukker og mettet fett har vært på Nestlés agenda i nesten ti år, og den nye intensjonsavtalen bekrefter at vi står sammen i arbeidet mot et veldig viktig mål, sier adm. dir. i Nestlé Norge, Vladimir Wendl, som signerte avtalen på vegne av selskapet.
– Både næringsorganisasjonene, matmyndighetene og bransjen har jobbet hardt for å få på plass denne unike avtalen, og det skal vi være stolte av. Det er imidlertid nå den virkelige jobben begynner, men sammen er jeg overbevist om at vi skal utgjøre en forskjell for folkehelsen, sier Wendl.
I avtalen forplikter partene seg til å arbeide mot følgende felles mål:
* At det gjennomsnittlige inntaket av tilsatt sukker per person skal reduseres med minst 12,5 pst innen 2021. Det betyr en reduksjon til nærmere 11 energiprosent innen 2021. Inntaket var på 13 energiprosent i 2013.
* At det gjennomsnittlige inntaket av mettet fett per person skal ned til 13 energiprosent innen 2018. Inntaket var på 14 energiprosent i 2015.
* At det gjennomsnittlige inntaket av salt per person skal ned til 8 gram per dag innen 2021. Inntaket var på 10 gram i 2010.
* At inntaket av sunne matvarer som frukt grønnsaker og fisk øker
Banebrytende forskning
I møtet delte Nestlé ny forskning med Bent Høie: Med bare naturlige ingredienser har Nestlé-forskere funnet en ny måte å endre strukturen i sukkerpartiklene på, som gjør at sukkeret løser seg opp raskere.
Dette betyr at selv med mindre sukker i sjokoladen, vil tungen din oppfatte den samme gode søtsmaken som før.
– De banebrytende resultatene kan potensielt redusere sukkerinnholdet i sjokolade med 40 prosent. Det gjør oss optimistiske for fremtiden, sier Wendl.