Sørlandschips og Kims er i gang, og flere potetgullprodusenter prøver ut ny emballasje som både innfrir kravene til kvalitet og som kan gjenvinnes.
Plastemballasje med aluminiumbelegg fikk mye negativ medieomtale i 2018, og forbrukerne ga tydelig beskjed om at de ønsker seg emballasje som kan sorteres som plast og som lar seg gjenvinne.
– Vi hadde allerede startet arbeidet med en metallfri emballasje, men oppmerksomheten viste for alvor viktigheten av å komme i mål med prosjektet, sier kategori- og markedssjef Daniel Gutkin Bernstein i Sørlandschips til Grønt Punkt Norge.
Måtte utvikle ny emballasje

18. februar 2019 lanserte Sørlandschips den første posen uten aluminiumbelegg. Arbeidet med dette har vært krevende, også tidsmessig. Nesten alt potetgull på det norske markedet selges i kombinasjonsfolie. Det betyr at det ikke finnes alternativer som hyllevare.
Dermed måtte Sørlandschips utvikle ny emballasje, vel vitende om at konkurrentene gjør det samme. Det krever godt samarbeid internt i organisasjonen. Selskapet har også hatt tett dialog med Grønt Punkt Norge og har testet de nye posene på sorteringsanlegget til ROAF.
Den nye posen kan nå sorteres som plastemballasje. – Vi vurderer fortløpende overgang av øvrig portefølje til denne folien, sier Daniel Gutkin Bernstein til Grønt Punkt Norge.
Kims er også på banen

Få måneder etter at Sørlandschips lanserte sin nye potetgullpose, kom Kims og Orkla med sin variant uten aluminiumfolie og i monomateriale, det vil si bestående av kun PP-plast. I forkant av lanseringen har Kims testet utallige folier og pakketeknologier.
I tillegg til omfattende holdbarhetstester for å være trygge på at de nye posene sikrer innholdet like godt som før.
– Chips er et produkt som er svært sårbart med tanke på harskning og beholde sprøhet, sier fagsjef produkt Kristin Gautvik-Minker i Orkla Confectionery & Snacks Norge.
– De metalliserte foliene har lenge vært det eneste valget, men nå mener vi at posen vi har lansert er den ultimate løsningen akkurat nå. Men det er rivende utvikling både i materialteknologi og gjenvinningsteknologi, så vi må alltid videreutvikle løsningene våre.
Ifølge Grønt Punkt Norge jobber også Maarud med å utvikle mer gjenvinnbar emballasje til sine produkter.
Vanskelig å emballere potetgull
Potetgull er et av de vanskeligste dagligvareproduktene å emballere. Det skal holde seg ferskt, sprøtt og ikke bli harskt. Noe som stiller strenge krav til både lystetthet, oksygen- og fuktsperre i emballasjen. Den beste løsningen for produktet har lenge vært en pose med aluminiumbelegg på innsiden og en plastfilm på utsiden.
Problemet er imidlertid at denne typen kombinasjonsfolie ikke lar seg gjenvinne med dagens teknologi.