Myter om plastemballasje og -etiketter avlives av Skipnes

PUBLISERT: 15 mai 2019
OPPDATERT: 26 januar

Tom Henrik Forsberg i Skipnes Etikett vil avlive noen myter om plastemballasje.||Plastemballasje bør ha etikett i samme material for optimal gjenvinningsgrad, med unntak av PET-flasker hvor etiketten skilles fra.|Atle Antonsen medvirker i en kampanje mot myter om emballasje.

– Vi har samlet spørsmål, myter og påstander fra kunder. Svarene fra Grønt Punkt vil avlive myter om plastemballasje, forteller Tom Henrik Forsberg.


Tom Henrik Forsberg er leder for salg og marked i Skipnes Etikett. De har samlet inn myter om plastemballasje, samt myter og påstander fra sine kunder. Disse ble forelagt Grønt Punkt Norge Svarene ble gitt av Kasper Jacobsen og bekreftet av utviklingssjef Lars Brede Johansen, begge i  Grønt Punkt Norge.

– Skipnes har formulert svarene med godkjennelse fra Grønt Punkt Norge, forteller Tom Henrik Forsberg.

Myter om plastemballasje -Påstand 1: Papiretiketter er mest miljøvennlige!
Plastemballasje bør ha etikett i samme material for optimal gjenvinningsgrad, med unntak av PET-flasker hvor etiketten skilles fra.

Fakta: Vi anbefaler generelt at materialet på etiketten eller sleeven er det samme som emballasjen. Dete gjelder når emballasjen er laget i LDPE, HDPE og PP. 

– PET-flasker er et unntak fordi kvaliteten på resirkulert PET blir best når etiketten/sleeven skilles fra. Dette sikres ved å bruke eksempelvis en etikett/sleeve i OPP, som vil skilles fra flaskene ved float/sink i vaskeprosessen.

Av hensyn til gjenvinningsanleggene bør etikett/sleeve som er i et annet materiale enn hovedmaterialet, ikke dekke mer enn 60 prosent av emballasjen. Mindre etikett gjør det enklere for maskinene å sortere riktig. Det resulterer i renere materialfraksjoner og høyere kvalitet på det resirkulerte materialet. Etiketten bør heller ikke utgjøre mer enn 5 prosent av emballasjens totale vekt.

– Med andre ord bør plastemballasje ha etikett i samme material for optimal gjenvinningsgrad. Unntaket er PET-flasker, hvor etiketten skilles fra.

Påstand 2: Plastemballasje med papiretikett skal kastes i restavfall!

Fakta: Plastemballasje med papiretikett/-sleeve skal kildesorteres som plastemballasje. Siden papiretiketter/-sleeves har negativ effekt på materialgjenvinning av plastemballasje, bør det være enkelt for forbrukeren å separere fra plasten. Papiretiketten/-sleeven skal kildesorteres som papp/papir. 

Etiketter og sleeves som ikke blir separert av forbrukeren, går i beste fall til energiutnytting og ikke nytt materiale. Det er derfor viktig å velge lim/festemiddel som sikrer at forbrukeren enkelt kan fjerne etikett/sleeve. Den kan eventuelt løsne fra plasten i vaskeprosessen. Limet på etiketten bør være giftfritt og vannoppløselig, helst allerede ved 60°C.

En annen utfordring med papiretiketter/-sleeves er at papirrester i plasten skaper luktproblemer i den resirkulerte plasten.

Det er grunnen til at plastetikett i samme material som emballasjen er beste løsning for gjenvinnbarhet.

– Skipnes mener «plast på plast» er en langt mer bærekraftig løsning enn å forvente at forbruker manuelt tar av papiretiketten på plastemballasjen, for så å sortere separat.

Atle Antonsen medvirker i en kampanje mot myter om gjenvinning av emballasje.
Påstand 3: Svart plast kan ikke gjenvinnes!

Fakta: Svart plast med fargen Carbon black er vanskelig å gjenvinne fordi dette pigmentet ikke reflekteres, og derfor ikke kan sorteres optisk med den teknologien som de fleste sorteringsanlegg bruker i dag. Grunner til at det fortsatt brukes er gjerne at den er billig, og at det rett og slett ser fint ut. 

Påstand 4: Hvorfor sortere? Det finnes jo ikke noe system!

Fakta: Joda, det finnes. Grønt Punkt kjører en TV-kampanje i disse dager, du har kanskje sett en passe frustrert Atle Antonsen som presenterer noen myter rundt gjenvinning og resirkulering.

Påstand 5: Det beste er å trykke på selve emballasjen og ikke på etiketten

Fakta: Det anbefales at alt av trykk skjer på etiketten og ikke selve emballasjen. Dette gjelder for eksempel strekkode, utløpsdato og annen informasjon. Dette gjør det resirkulerte materialet renere og av høyere kvalitet.

Det handler om myter

Tom Henrik Forsberg mener at mye det negative fokuset rundt plast handler om myter, ikke-faktabaserte diskusjoner og påstander. Og ikke minst at plasten havner på feil sted – i naturen.

– Det blir etter hvert så mye å holde styr på, at man gjerne tar raskeste vei til målet.

-Det handler om å optimalisere emballasjen for funksjonalitet, visuell effekt, logistikk, økonomi og bærekraft, mener Tom Henrik Forsberg. Han er for øvrig en av elevene i klasse 48 på Emballasjeskolen.

Se faktaark for oppsummering om design for gjenvinning for ulike plastmaterialer

Se rapporten Basic Facts Report on Design for Plastic Packaging Recyclability for utdypende informasjon.

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Sopp omvandler tre til filmmateriale

wood-film-utvald

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Siste nytt

Oppstart for Re3-plast: Reduce, Reuse, Recycle

Den 5. og 6. mars hadde Grønn plattform-prosjektet Re3-plast oppstart hos Nofima i Ås. Prosjektet ledes av Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i Nofima, og eies av Nortura ved Per Berg.
re3plast

Konsumentene katalysator for nye bærekraftige emballasjeløsninger

Det er oss forbrukere som driver utviklingen av ny, bærekraftig, emballasje og plastemballasje er ille ute, ifølge en undersøkelse fra Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Ny teknikk gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksible emballasjer

Aptar CSP Technologies og ProAmpac har utviklet en teknologi som gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksibel emballasje.
proampac-and-aptar-1709018491x

Lanserer mat-trau av 100% resirkulerte materialer

Klöckner Pentaplast (kp) sier de lanserer en viktig milepæl i matemballasjeindustrien og har lansert de første mattrauene bestående av hundre prosent resirkulert PET (rPET) som utelukkende kommer fra trau.
KP-trayx