Mondi ble snytt, det ble IP som kjøper DS Smith

Foto: Bo Wallteg
PUBLISERT: 17 april 2024
OPPDATERT: 17 april
Foto: Alexander Grey, Unsplash

International Paper og DS Smith har kommet til enighet om vilkårene for en avtale der IP vil kjøpe DS Smith. Avtalen forventes å bli fullført i fjerde kvartal i år. Med andre ord gikk handelen forbi Mondi, som var den første til å signalisere at de ønsket å kjøpe DS Smith.

– Dette er et logisk neste steg i IPs strategi for å drive lønnsom vekst ved å styrke vår globale emballasjevirksomhet, sier Mark S. Sutton, styreformann og administrerende direktør i IP.

– DS Smith er ledende innen emballasjeløsninger med en omfattende rekkevidde over hele Europa, som utfyller IPs muligheter og vil akselerere vekst gjennom innovasjon og bærekraft. Vi er sikre på at denne kombinasjonen vil skape betydelig verdi for våre ansatte, kunder og aksjonærer.

Påtroppende administrerende direktør for IP, Andrew K. Silvernail legger til:

– Ved å samle kapasiteten og ekspertisen til begge selskapene vil det skape en vinnerposisjon innen fornybar emballasje over hele Europa, samtidig som IPs nordamerikanske virksomhet forbedres. Jeg er overbevist om at denne strategiske kombinasjonen gir en unik og svært overbevisende mulighet til å skape enorme aksjonærverdier. Jeg er også forpliktet til å jobbe med teamene for å levere de forventede synergiene, sammen med de pågående resultatforbedringsinitiativene på tvers av IP-porteføljen.

Miles Roberts er administrerende direktør i DS Smith og sier:

– Kombinasjonen med IP er en attraktiv mulighet til å skape en virkelig internasjonal leder for bærekraftige emballasjeløsninger som er godt posisjonert i attraktive og voksende markeder i Europa og Nord-Amerika. Den kombinerer to fokuserte og komplementære virksomheter. DS Smith har vokst betydelig gjennom engasjement for kundene, fokus på innovasjon, kvalitetsemballasje og et høyt servicenivå. Jeg er stolt over alt det DS Smith har oppnådd til dags dato og er sikker på at virksomheten vil fortsette å blomstre som en del av et kombinert konsern med IP takket være evnen og fortsatt engasjement fra våre kolleger.

Rundt nitti prosent av det kombinerte selskapets inntekter vil komme fra fiberbaserte emballasjeløsninger. For IP betyr dette en betydelig forbedring av fotfestet på det europeiske markedet. DS Smith omsatte for 9,4 milliarder dollar i Europa innen 2023, mens IP omsatte for 1,5 milliarder dollar.

Synergieffektene per år er verdsatt til 474 millioner dollar, hvorav 214 millioner dollar samles inn i produksjon. For overheadkostnader forventes synergier verdt 117 millioner dollar, og innkjøpssynergier vil gi 116 millioner dollar. Det første året vil man kunne hente inn 33 prosent av synergiene, på tre år 95 prosent.

I september i fjor kjøpte Smurfit Kappa amerikanske WestRock, og dannet en rivaliserende gigant. Mondis svar på dette var å prøve å kjøpe DS Smith, noe som åpenbart ikke var OK for IP som tok til motmæle med et bud som dermed gikk gjennom. Spørsmålet er hvordan Mondi reagerer på dette? Hva kan gjøres for å rykke frem posisjonene?

Les mer

Orklaselskap kjøper 70 % av aksjene i Kartonage

BAKO AS, et selskap tilhørende Orkla Food Ingredients, har signert og gjennomført en avtale om kjøp av 70 % av aksjene i emballasjefirmaet Kartonage AS fra MMS Holding AS og TESS Holding AS, begge selskaper som er heleid av brødrene Svein og Frode Larssen.
Handshake11

Konica Minolta og Fujifilm utforsker en strategisk allianse?

Konica Minolta og Fujifilm Business Innovation Corp. kunngjør at de har signert et avtalememorandum om å utforske mulighetene for en strategisk allianse i segmentene multifunksjonsprinter (MFP), kontorprinter og produksjonsprinter.
fuji-konica

Metsä Board moderniserer Simpele kartongbruk

Metsä Board har tatt en investeringsbeslutning om å fornye den falskartongmaskinen i Simpele i Finland, noe som vil forbedre kvaliteten på falskartong og øke produksjonseffektiviteten.
Metsa-Board-Simpele_winterx

Metsä Boards falskartongmaskin er nå størst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, innviet sin oppgraderte fals-kartongmaskin i Husum, Sverige, 11. april.
Ribbon-has-been-cutx

Siste nytt

Klokken tikker for emballasjefirmaene om man skal klare EUDR til årsskiftet

Nedtellingen fortsetter mot 30. desember 2024, da de fleste bedrifter som er basert i EU eller som leverer varer til EU, må overholde EUs nye avskogingsforordning (EUDR). Det vil stille store krav til for eksempel produsenter av papir, papp og emballasje.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utfordringer ved testing av nye biobaserte materialer i kontakt med mat

Bedrifter som utvikler nye biomaterialer bør huske på at materialer laget av biobaserte råvarer krever minst like mye materialtesting som tradisjonell plast, ofte enda mer. Dette er skrevet av Niko Markkinen, ekspert på testing av matemballasje ved Measurlabs i Finland.
markkinen

Er denne drikkevareemballasjen en game-changer som ryster de store selskapene?

15. mai var deler av emballasjepressen samlet i Amsterdam for å være med på lanseringen av en helt ny emballasjeløsning som selskapet bak pressekonferansen, Zotefoams, mener er en "game changer". Skulle de store produsentene av flytende kartongemballasje, Tetra Pak, Elopak og SIG Combibloc, føle seg truet?
rezorce

Fremtidssikker og bærekraftig løsning for transport av stablede kartonger

PepsiCo produserer potetchips i Broek op Langedijk i Nederland. For transport trengte selskapet et nytt system som pålitelig skulle forhindre at kartonger stablet på paller sklir. Selskapet valgte Nordsons smeltelimteknologi, som har redusert limkostnadene og antallet kundeklager drastisk.
Nordson-PepsioCo-MiniBlue-Modul-spray-applicationx