
Occean Cleanup er en ny teknologi som skal samle opp plastavfall fra havet ved å bruke havets naturlig strømninger. Håpet er å kunne gjenvinne og selge plasten.
Prototypen for anlegget ble presentert i slutten av juni, og et testanlegg skal settes i gang i Nordsjøen utenfor kysten av Nederland. Dette vil være det første havrensesystemet som testes til sjøs.
En historisk dag
– Dette er en historisk dag på veien mot rene hav, sa den nederlandske gründeren Boyan Slat under presentasjonen, ifølge Teknisk Ukeblad, som skriver om saken.
Prototypen er 100 meter lang og skal bli værende i sjøen i ett år for å se hvordan den takler vær og vind. Senere skal de settes ut i «søppelbeltet» i Stillehavet, hvor havstrømmene samler store mengder avfall, for det meste plast.
Sensorer vil følge bevegelsene til prototypen og den belastningen den utsettes for. På den måten vil ingeniører kunne utvikle et system som tåler de elementene som anlegget vil bli utsatt for. På teststedet i Nordsjøen vil forholdene i liten storm være verre enn under ekstremvær i Stillehavet.
Kunstig kystlinje
Ocean Cleanup fungerer som en kunstig kystlinje som passivt fanger opp avfall i havet. Plasten som fanges opp samles i midten av barrieren, hvor den gradvis skyves nedover og samles i bunnen.
Deretter skal plastavfallet samles inn og skipes til land.
Gründeren håper at det skal kunne resirkuleres og selges og at selskapet dermed kan bli økonomisk bærekraftig. Løsningen krever ingen energitilførsel da den utelukkende er basert på å benytte strømningene i havet.