Kjemisk gjenvinning av plast får tommelen ned fra forskere i USA

PUBLISERT: 23 januar 2023
OPPDATERT: 1 februar

 

Forskere i USA har sett på mulighetene for kjemisk gjenvinning og konstaterer at teknologien bare gjør miljøproblemene verre. Mekanisk resirkulering er bedre.

Plastindustriens innsats for å løse problemet med plastavfall gjennom kjemisk gjenvinning – der man ved hjelp av kjemiske tilsetningsstoffer og til tider ekstremt høy varme forvandler avfallet til ny plast – er kostbart og medfører betydelig miljøpåvirkning, ifølge en rapport fra National Renewable Energy Lab i Colorado. Det skriver Inside Climate News i en artikkel.

Regjeringsforskerne trekker frem to fremtredende «avanserte» teknologier – pyrolyse og gassifisering – som spesielt problematiske og argumenterer for at de ikke en gang bør betraktes som lukket krets resirkuleringsteknologi. Disse teknikkene krever store mengder energi og frigjør betydelige forurensninger og klimagasser for å gjøre brukt plast om til olje eller drivstoff, eller kjemikalier som benzen, toluen og xylen, syntetiske gasser og mer.

Andre former for kjemisk resirkulering klarte seg bedre enn pyrolyse og gassifisering i den nye forskningen, men den mer tradisjonelle gjenvinningsmetoden – mekanisk resirkulering for å sortere, rense, makulere og omforme plastavfall – klarte seg bedre på økonomiske og miljømessige parametre enn nye metoder, selv om denne metoden fortsatt har tekniske begrensninger, bemerket forskerne.

«Det foregår mye arbeid rundt plast, og det er et veldig hett tema,» sa forskningsanalytiker Taylor Uekert, hovedforfatter av den nye studien, «Technical, Economic and Environmental Comparison of Closed-Loop Recycling Technologies for Common Plastics» som ble publisert 12. januar i American Chemical Societys faggranskende tidsskrift Sustainable Chemistry & Engineering. «Inspirasjonen her var virkelig å se på alle disse forskjellige nye gjenvinningsteknologiene og finne ut hvordan de står seg på en konsistent basis sett fra en miljømessig, økonomisk og teknisk synsvinkel.»

Eksperter sier at plast aldri ble utviklet med tanke på å bli resirkulert. Den består av polymerkjeder og kjemiske tilsetningsstoffer, hvorav mange er giftige, som har til hensikt å gi materialet ulike egenskaper som fleksibilitet, tekstur, klarhet og farge. Den varierende kjemiske naturen til plastavfall, som i stor grad blandes sammen etter å ha vært brukt én gang i noen minutter, gjør resirkulering enda mer utfordrende.

Forskerne studerte flere ulike typer av kjemisk gjenvinning og fokuserte på de som legitimt kan betraktes som «lukket-krets løsninger», der plastavfall omdannes til råmateriale for å lage ny plast.

Blant disse var teknikker som bruker løsemidler, enzymer, syrer eller metanol for å bryte ned plasten til dens kjemiske byggesteiner. De undersøkte også ulike typer plast, inkludert polyetylen med høy og lav densitet (HDPE og LDPE), polyetylentereftalat (PET) og polypropylen (PP).

Med unntak av mekanisk resirkulering er teknikkene som gruppen evaluerte (här fattas något)

FN-diplomater diskuterer også rollen kjemisk resirkulering bør spille som en del av en eksisterende avtale om farlig avfall, noe som får konsekvenser for en foreslått global avtale om plastavfall, ettersom den kjemiske industrien driver lobbyvirksomhet for kjemisk resirkulering som en del av en «sirkulær økonomi», en annen betegnelse for et lukket kretsløp.

Men når det gjelder pyrolyse og gassifisering, som begge er avhengige av mye energi og varme, anså NREL-forskerne dem ikke engang som lukket-kretsløsninger fordi de vanligvis omvandler plast til drivstoff eller andre kjemiske råvarer, ikke til ny plast.

Under pyrolyse og gassifisering går mye av plastavfallet bort i prosessen, noe som ifølge kritikere gjør det vanskelig å beskrive disse prosessene som gjenvinning. Faktisk fant forskerne at bare 1 til 14 prosent av plasten som sendes gjennom disse prosessene beholdes som plast.

 

 

 

Les mer

Resirkulert plast reduserer bruken av ny plast med 1000 tonn årlig

I desember endret den folkekjære Pepsi MAX 0,5 L drakt, da Ringnes gikk over til flasker med 80 prosent resirkulert plast. Nå kan man også nyte Solo, Villa og Eventyrbrus på 0,5 L flasker laget med tilsvarende mengde resirkulert plast. Med dette reduserer Ringnes i sum bruken av ny plast med 1000 tonn årlig.
Orkla-Pepsi

Sealed Air ser strategisk skifte i emballasjeutvikling

Matvarebransjens dagligvarehandlere i Europa har snudd i synet på hvordan emballasjer kan bli mer miljøvennlige. Det mener Stephanie Poole hos Sealed Air
stephaniex

Fyra huvudområden för aktiva och intelligenta förpackningar

AIPIA:s (Active & Intelligent Packaging Industry Association) världskongress ägde rum i Amsterdam i mitten på november. Här hittar du en längre rapport från eventet.
OpeningsfotoX

Forskarstudie: Hur man får mer bioplaster i matförpackningar

I en studie från Lunds universitet sammanfattar svenska företag hur man kan ersätta fossil plast i matförpackningar med bioplast.
bioplast-lund-utvald

Siste nytt

Fra plastposer til papirposer i fruktavdelingen

Dagligvarekjeden Meny tester nå ut et pilotprosjekt der de erstatter de gjennomsiktige plastposene med poser i papir i kjedens fruktavdelinger.
sma-grep-gir-plastkutt-pa-100000-kg

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

HP med ny digitalpresse

I dag, 21. mars 2023 lanserer HP den nye HP Indigo 200K digitalpressen, som ifølge selskapet har en 30 prosent forbedret hastighet og skal kunne gi 45 prosent økning i produktivitet.
C0125.00_03_42_04.Still005

Store endringer i Nordisk Bioplastforenings styre

Da Nordisk Bioplastforening holdt årsmøte 15. mars var det store endringer i valget av styre. Magnus Hedenmark ble ny styreleder etter Hans Friedsam og ellers ble det valgt et helt nytt styre, bortsett fra to medlemmer.
Delar-av-nya-styrelsenx