PPWR-forordningen fra EU risikerer at plastbruken blir fordoblet, hevder bølgepappindustrien. Dette fremgår av en artikkel i det nederlandske magasinet VerpakkingsManagement.
Enkelte partier i EU-parlamentet ønsker å stramme ytterligere inn den foreslåtte forordningen om emballasje og emballasjeavfall (PPWR). De har fremmet en rekke endringsforslag for dette, med sikte på å kreve mer gjenbruk. «Som et resultat vil mer plastemballasje komme på markedet», advarer bølgepappindustrien.
De foreslåtte endringene i kommisjonens forslag inkluderer obligatoriske mål for gjenbruk av alt emballasjemateriale. For eksempel ønsker disse partiene et gjenbruksmål for transportemballasje på minst 90 prosent innen 2040.
«Det kan ikke være meningen at et sirkulært produkt som bølgepapp skal bli offer for en lite gjennomtenkt beslutning fra Europa,» svarer Peter van Ostaijen, direktør i Corrugated Benelux Association (CBA).
«I følge beregninger fra FEFCO – European Federation of Corrugated Board Manufacturers – vil forslaget kreve mer enn 8 milliarder ekstra plastbokser som veier rundt 12 milliarder kilo. Noen av disse plastboksene må vaskes etter hver bruk for å forbli egnet for gjenbruk. Selv om kun 50 prosent av plastkassene vaskes, vil dette kreve cirka 16 milliarder liter drikkevann per år. Slike konsekvenser er et stort skritt tilbake for å nå målene i Europas handlingsplan for sirkulær økonomi.»
Negative miljøkonsekvenser
«I sitt forslag til en forordning om bølgepappemballasje hadde EU-kommisjonen faktisk tilbudt en rekke unntak når det gjelder gjenbruk», fortsetter Van Ostaijen.
«EU-kommisjonen ser dermed fordelene med bølgepappemballasje. Forskriftens artikkel 26 inneholder en rekke klausuler for dette formålet. Men endringer i Europaparlamentet truer nå med å oppheve dem ved å kreve enda mer gjenbruk. Logistikkkjeden, med titusenvis av typer emballasje og destinasjoner, vil derfor stå overfor enorme utfordringer. Det er nettopp engangs bølgepapp som kan tilby den mest effektive, skreddersydde emballasjeløsningen for hele logistikk- og verdikjeden.»
Kontraproduktivt
Smurfit Kappa advarer om at de foreslåtte endringene i reglene for emballasje er «kontraproduktive» og risikerer å doble mengden plast. «Med disse nye EU-reglene vil plastemballasje fordobles innen 2040.»
DS Smiths Alex Manistry la til: «Vi støtter målene med Green Deal og den nye lovgivningen, men endringer som innfører mål for gjenbruk av papir og kartong vil sette EUs bølgepappindustri i fare, bygge inn en plastøkonomi i markedet og undergrave arbeidet for å redusere klimaendringene.»