Flere europeiske plastkonverteringsbedrifter er i problemer på grunn av de høye strømprisene, ifølge foreningen European Plastic Converters (EuPC).
Som mange andre energikrevende industrier rammes plastprodusentene av den drastiske økningen i gass- og strømpriser. Selv om noen selskaper har unngått økte priser på grunn av nåværende kontrakter, har industrien i snitt fått doblet utgiftene til strøm siden starten av året.
Likevel er det flere bedrifter som har måttet betale 750 prosent høyere strømpriser enn i starten av året. I noen land kommer prisøkningen på strøm i tillegg til ekstra lønnsøkninger.
De står nå foran et dilemma om de skal stoppe eller holde produksjonslinjene i gang.
Kan ramme distribusjonen av pakkede varer i Europa
Situasjonen kan i verste fall ramme distribusjonen av pakkede varer i EU.
I noen bransjer i noen EU-land er det verken forretningsmessig mulig å fortsette produksjonen eller å investere videre utvikling.
Effekten av stengte fabrikker begynner å ramme den europeiske industrien.
Alexandre Djangis, administrerende direktør i EuPC ber EU-kommisjonen, ministerrådet og Europaparlamentet om betydelige tiltak på kort sikt. Dette er nødvendig på europeisk nivå for å holde verdikjedene i gang.
Klar melding til EU
-Vi trenger ingen visjoner på lang sikt mot 2030 eller videre på et tidspunkt der bedriftene forsøker å holde seg i live på daglig basis og kontanttørke på grunn av ukontrollerte strømpriser, sier han.
European Plastics Converters representerer cirka 15.000 plastkonverterere, og de fleste av disse er familieeide. Totalt er 1,6 millioner mennesker ansatt i denne bransjen i Europa.
Bransjen håper på en kortsiktig gavepakke fra EU i slutten av september vil berge dem i en fremtid der de samtidig er pålagt å invester i sirkularitet.