Anne Marie Schrøder i Matvett holdt foredrag på HOLDBAR 2020-messen der hun la vekt på emballasjens viktige rolle med å redusere matsvinn.
Torsdag 5. mars holdt Anne Marie Schrøder i Matvett holdt et foredrag om matsvinn på Holdbar 2020. Mange forbrukere lar seg irritere av at grønnsaker er pakket i plast i butikkene, og tror ofte ikke på bransjens svar om at de gjør det for å øke holdbarheten.
Plastemballasje trumfer

Anne Marie Schrøder fortalte hva som skjedde da TV2 bestemte seg for å undersøke hva emballasjen har å si for holdbarheten på agurk, gulrøtter og broccoli.
– De lot noen varer ligge uten emballasje i noen dager og sammenlignet disse med de emballerte varene. Etter noen dager var de uemballerte gulrøttene helt tørre, broccolien hadde halvert vekt mens agurken klarte seg ganske bra. Det er ingen tvil om at emballasjen forlenger holdbarheten.
MAP-teknologi og emballasje med to kamre er løsninger som forlenger holdbarheten og hjelper forbrukerne å bevare maten over lengre tid. Emballasje med åpne/lukkeløsninger bidrar også til å redusere matsvinnet.
– BAMA Packaging, Grilstad og Nortura har i den siste tiden kommet med gode emballasjeløsninger som gir lenger holdbarhet. Kartongemballasje med en tynn plastfilm for matkontakt lar seg fortsatt gjenvinne og bidrar til redusert plastbruk.
Anne Marie Schrøder fastslo samtidig at plastemballasje fortsatt vil være et foretrukket emballasjemateriale for pakking av matvarer.
– Plastemballasje trumfer fremtiden når det gjelder pakking av mat, men vi ser gjerne at den har innhold av resirkulert plast. Dessuten vil jeg be dere alle om å gjøre en innsats for å ta vare på maten. Mat er ofte like bra selv om best før-datoen er passert.