Nofima-forsker Hanne Larsen har studert flere potetsorter under ulike lys- og lagringsforhold. Nå forsker hun på emballasje som hindrer misfarging.
– Jeg ble overrasket over at poteter er såpass følsomme for lys. Nå forsker jeg på hva slags emballasje som må til for å beskytte potetene bedre, sier hun i en artikkel på nettsiden til Nofima.
Blir grønne i dagligvarebutikkene
Det er gjerne mens potetene befinner seg i dagligvarebutikkene at de blir grønne. Derfor har Hanne undersøkt lysforholdene i ulike butikker, og om LED-lamper er bedre for potetene enn lysstoffrør.
– Det viste seg at det ikke hadde noen betydning om man brukte LED eller lysstoffrør. Det var uansett såpass høy lysintensitet at det ble dannet klorofyll, forklarer hun.
En faktor som viser seg å ha stor betydning er temperaturen. Mandelpoteter som i normalt butikklys ble oppbevart ved 20 grader ble misfarget allerede etter ett døgn. Og når de senket temperaturen til 6 grader, tok det rundt åtte dager før samme misfargingen inntraff.
Emballasjen er viktig
Larsen har også undersøkt hvordan lys trenger gjennom emballasjen. Forsøkene så langt tyder på at papiremballasje slipper gjennom mindre lys enn plast, men det er avhengig av trykkfargen.
– Mørke farger slipper gjennom mindre lys. Det gjelder også når emballasjen er av plast. Mørk papiremballasje med sort trykk slipper igjennom minst lys, mens plastemballasje med lyst, beige trykk slipper gjennom mest lys.
– Men ingen av de testede emballasjetypene, selv ikke den mest lystette papirposen, ga tilstrekkelig beskyttelse mot lys i våre forsøk, sier Larsen.
Hun er allerede i gang med å teste ut nye emballasjeløsninger som beskytter enda bedre mot butikklyset – og som er akseptable ut fra et bærekraftperspektiv.