8.-9. mars arrangerte designbyrået Pacoon konferansen SOLPACK 2.0 i München, der over 100 bransjeeksperter diskuterte bærekraftig emballasje.
Deltakerne kom fra emballasjeindustri, rådgivningsbyråer, gjenvinningsbransjen, matprodusenter og detaljhandelen, og temaet var bærekraftige emballeringsløsninger. Emballasjeresirkulering, biobasert og biologisk nedbrytbar emballasje ble diskutert sammen med fiberbaserte emballasjematerialer.
Tekniske muligheter og begrensninger
Klaus Bertmann i Lobbe Recycling i Tyskland tok for seg de tekniske mulighetene og begrensningen ved dagens innsamlings- og sorteringssystemer. Han forklarte at i Tyskland blir bare snaut 50 prosent av den innsamlede og sorterte emballasjen resirkulert.
Bertmann identifiserte fem kriterier som kan forbedre og forenkle prosessene for sortering og resirkulering:
- Bruk av monomaterialer
- Emballasjens posisjonsstabilitet på transportbåndet
- Lyse farger
- Standardisering av materialer
- Enkle belegg og etiketter
Plast fra blandede kilder er ikke tillatt brukt i matkontakt.Martin Werner i Werner & Merz i Tyskland fortalte at en gjenvinningsordning etablereres for flasker til rengjøringsmidler.
Fiberemballasje laget av gress
Den siste utviklingen av bioplast dekket biobaserte materialer, samt biologisk nedbrytbare og komposterbar plast. Flere talere presenterte nye produkter, bruksområder og trender når det gjelder bioplast laget av melkesyre og cellulose.
Uwe D’Agnone i Creapaper GmbH og Peter van Rosmalen i Paperwise (Nederland) presenterte nye fibermaterialer laget av gress og landbruksavfall.
Gress fra lokale kilder kan brukes i eksisterende papirfabrikker til å produsere bærekraftig papir- og pappemballasje med inntil 50 prosent gress i stedet for trefiber.
Les mer om konferansen her: http://www.solpack.de/