
Ståposen har fått navnet «Gone4Good» og er tatt i bruk som emballasje for Heirloom Quinoa fra selskapet Alter Eco i San Francicsco, USA.
Posen er laget i henhold til ASTM D6400-standarden for industriell kompostering og er en for en stor del laget av biologiske materialer.
Futamara er en global produsent av cellulosefilm for emballasje og industriapplikasjoner. NatureFlex er en familie emballasjefilmer som tilbys som et alternativ til petroleumsbasert plast. Den har de nødvendige barriereegenskapene som mange matvarer trenger.
Fire grunnpilarer
Alter Eco ble grunnlagt for over ti år siden som en bedrift som er dedikert til fullsirkel bærekraftig utvikling gjennom fire grunnpilarer:
* Innkjøp gjennom Fairtrade-prinsipper
* Produksjon av organisk og ikke-genmodifisert mat
* Reduksjon av CO2-utslipp gjennom storskala nyplanting av skog der avlingene dyrkes
* Skape minst mulig avfall ved å kun lage komposterbar emballasje
Overgangen til bærekraftig emballasje kom som følge av at forbrukerne i stadig større grad etterspør ståposer. I 2018 forventer man et marked på 24 milliarder ståposer, men dagens varianter er for det meste laget av flerlags plast.
Ikke vanlig med komposterbare ståposer
De færreste ståposer som brukes i dag er gjenvinnbare, og ingen er komposterbare. Alter Ecos nye emballasje ble kalt Gone4Good siden den går tilbake der den kom fra når den har gjort jobben sin, uten å generere avfall*.
– Den første komposterbare ståposen vil revolusjonere matindustrien, hevder Matthieu Senard, med-gründer og co-CEO i Alter Eco.
– Vårt nye produkt gir forbrukerne et mer bærekraftig valg som ikke har negativ innvirkning på planet, men har samtidig de samme egenskapene som eksisterende ståposer.
Gone4 Good ble utviklet i samarbeid med OSC2, en koalisjon av innovative merkevareeiere som samarbeider om å endre emballasjens utseende.
Futamura har stand på interpack, Hall9, 9F05 på Messe Düsseldorf.
*Merknad:
Emballasje som er laget for industriell kompostering brytes ned ved oppvarming til 60 grader i kontrollerte former. Den vil ikke brytes ned i naturen eller i havet og er dermed ingen løsning på forsøpling, med mindre den inngår i en returordning. Det finnes ingen egen returordning for komposterbar plast i Norge, men den vil trolig kunne komposteres sammen med matavfall, forutsatt at den sorteres ut sammen med mat.
Dersom nedbrytbar plast blandes i eksisterende returordning for plast, vil denne kunne ødelegges.