Frem og tilbake om bæreposer i plast i Sverige og Norge

Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 3 april 2025
OPPDATERT: 3 april
Bilde: Svensk Dagligvaruhandel.

1. november 2024 ble avgiften på bæreposer av plast fjernet i Sverige. Men det betyr ikke at dagligvarehandelen trekker seg fra sitt ansvar, sier Svensk Dagligvarehandelsforening, hvis medlemmer nå gjeninnfører den tidligere bransjeavtalen. I Norge har plastposeavgiften nå økt med ytterligere 1 krone.

Medlemsbedrifter i den svenske dagligvarehandelsforeningen har nå besluttet å gjeninnføre den tidligere bransjeavtalen – med justeringer som reflekterer dagens behov. Beslutningen ble tatt i mars i år og inkluderer ikke netthandel.

Målet er klart: Å fortsette å redusere forbruket av plastbæreposer og samtidig tilby mer miljøvennlige alternativer.

Slik formulerer Svensk Dagligvarehandel bransjeavtalen: Med tanke på EU-parlamentets og rådets direktiv om endring av direktiv 94/62/EF om emballasje og emballasjeavfall for å redusere bruken av lette plastbæreposer, EU(2015)720. I tillegg er det Regjeringens mål at forbruksnivået av plastbæreposer 31. desember 2025 ikke skal overstige 40 per person per år.

For å oppfylle ovennevnte EU-direktiv og regjeringens mål, har medlemsbedriftene i Svensk Dagligvarehandel i fellesskap blitt enige om å:

1 Gå mot redusert forbruk av plastbæreposer. Dette kan blant annet gjøres ved at butikker hos svenske dagligvarebutikkers medlemsbedrifter gir informasjon som inspirerer forbrukerne til å redusere forbruket av plastbæreposer og oppmuntre dem til å bruke plastbæreposer flere ganger.

2 Tilby kun miljøvennlige plastbæreposer. Plastbæreposene som tilbys må inneholde minst 80 prosent fornybart og/eller resirkulert materiale og være resirkulerbare og følge designretningslinjer for resirkulering.

3 Ikke overskrid 40 plastbæreposer per person/år. Mål om å begrense salget av plastbæreposer til maksimalt 40 per person per år.

Så er jo dette retningslinjer og ikke pålegg.

Norske tilstander

I Norge er det fortsatt avgift på bæreposene, og denne avgiften går for det meste til Handelens Miljøfond som jobber for redusert plastposeforbruk, redusert forsøpling og økt ressursutnyttelse av plastemballasje. De deler ut penger fra fondet til miljøtiltak fordelt på tre hovedformål:

  1. Redusere plastposeforbruket i Norge, kutte utslipp og oppfylle EUs krav om 40 plastbæreposer årlig per person innen 2025.
  2. Tiltak som rydder og forebygger plast i naturen, samt støtte til forskning og innovative løsninger.
  3. Prosjekter som reduserer unødvendig plast, øker resirkulering og fremmer bruk av resirkulert plast i produkter.

Kontingenten til Handelens Miljøfond øker fra 3 kroner til 4 kroner fra og med 1. april 2025 fordi forbruket av plastposer ikke går fort nok ned. EUs krav og vårt mål er 40 plastposer per innbygger i snitt innen utgangen av 2025. I Norge lå vi på 70 poser i begynnelsen av 2025. Forvent derfor at bæreposene i plast fra nå av økes med ytterligere en krone.

Mange butikker og kjeder i Norge er medlem i Handelens Miljøfond og betaler en kontingent på plastposer til fondet. Fra 1. april er kontingenten på 4 kr, så for hver plastpose du kjøper hos ett av medlemmene, går det nå 4 kroner til Handelens Miljøfond.

Daglig leder i Handelens Miljøfond Cecilie Lind, er tydelig om bevisstheten man bør ha som forbruker

– Som forbruker er det viktig at du er klar over at ikke alle butikker betaler kontingent, men disponerer hele poseinntekten selv. Så hvis du står i butikken og synes posene er dyre, anbefaler vi å sjekke om butikken bidrar til Handelens Miljøfond eller putter pengene i egen lomme.

Om du betaler 6,75 kr for en plastpose hos et medlem går 4 kroner til Handelens Miljøfond, 1,35 kr til staten i moms og 1,40kr til butikken, noe som bl.a dekker innkjøp, transport, lager og eventuell fortjeneste.

Siste nytt

Adventkalendere konkurrerer i Packnorth Award 2025

1. oktober deles prisene ut til vinnerne av Packnorth Award på Empack i Kista. Konkurransen har flere nye kategorier i år. En av dem er litt annerledes, nemlig adventkalendere. Et av bidragene som kom inn i denne kategorien er den finske Lumene-kalenderen.
Lumene_Advent_Calendar_V1x

interpack utsolgt som vanlig, men det kan være muligheter for å fortsatt få tak i en utstillingsplass

Hvis du går med planer om å stille ut på interpack i Düsseldorf neste år, kan du nesten bare legge de tankene til side. Vanligvis er messen utsolgt mer enn ett år før den blir en realitet. Cirka 2800 utstillere fra hele verden vil være i hallene. Et større antall selskaper står trolig i kø for å få sjansen via at noen kanskje trekker seg. Men, det kan være en sjanse for å få plass likevel, ifølge messedirektør Thomas Dohse.
Interpack23_MT59191_credit_Messe_Duesseldorf_Constanze_Tillmannx

Tetra Pak investerer 300.000 Euro

Tetra Pak investerer 300 000 euro for å doble gjenvinningskapasiteten til det svenske selskapet Recoma.
Tetra Pak PRM 150425 - Gustav og Max

Coca-Cola lanserer ikonisk kampanje i ny utgave

Heter du Jonas, Emma eller Ahmet? Nå finner du snart navnet ditt der den ikoniske Coca-Cola-logoen vanligvis er plassert. Den berømte "Share a Coke"-kampanjen er tilbake og inviterer nå en yngre generasjon til å oppleve klassikeren på en ny måte. Originalen ble en stor suksess over hele verden i 2013 og var første gang noensinne at Coca-Cola-logoen ble erstattet mot navn på flasker og bokser.
sommar

Les mer

Tetra Pak investerer 300.000 Euro

Tetra Pak investerer 300 000 euro for å doble gjenvinningskapasiteten til det svenske selskapet Recoma.
Tetra Pak PRM 150425 - Gustav og Max

Pinlige budskap på plastposer for å avskrekke bruk

Vi kan ikke unnslippe den evige debatten om den potensielle innvirkningen av bæreposer av plast på miljøet. EU vil ikke at vi skal konsumere mer enn 40 per person per år og de nå fjernede høye avgiftene brakte forbruket i Sverige ned til godt under dette tallet. Kanskje dette eksemplet fra Canada er en måte å sikre at antallet holdes nede uten skatter eller avgifter? Og også med humor som instrument.
Pasar1x

Nye Ready2Cook aluminiumsbeholdere i "One Size Fits All"-konsept fra Plus Pack

Danske Plus Pack lanserer tre nye Ready2Cook aluminiumsbeholdere som gir fleksibilitet, effektivitet og resirkulerbarhet i matemballasje. Utformet med et "one size fits all"-konsept, er trauene fullt kompatible med eksisterende forseglingsverktøy som brukes av plastbrettprodusenter, noe som eliminerer behovet for nye maskiner og reduserer driftskostnadene.
R2C-one-size-fits-all-1920x1080-1

Ny serie PET-emballasjer med redusert materialforbruk

Plastemballasjeprodusenten Jokey har utviklet en ny serie PET-emballasje (JBJ) som sparer opptil femten prosent materiale. De er nå tilgjengelig i Tara Pacs sortiment.
pilljars_yellowx