En fersk studie viser at sekker laget av belagt PP-vev for sement, er mer bærekraftig enn sekker laget av papir eller gjenvunnet PP-vev.
Miljøpåvirkningen fra plastposer til hverdagsbruk er mye omdiskutert, men det er også viktig for industriemballasje. En ny studie som har sammenlignet forskjellige typer sementemballasje, viser at vevd plastemballasje er mest miljøvennlig for dette bruksområdet.
Livssyklusanalyse
En livssyklusanalyse er utført av tyske PE International AG (nå Thinkstep AG) og bestilt av den østerrikske maskinleverandøren Starlinger & Co GesmbH. Den viser at AD Star-sekker med sveiset blokkbunn, laget i belagt PP-vev har lavere klimapåvirkning enn papirsekker eller sydde PP-sekker som fote brukes i Asia.
I testen sammenlignet man sydde sekker laget i Kina med sekker laget av kraftpapir i Saudi Arabia. Alle sekkene hadde 50 kg fyllekapasitet. Resultatet var helt klart: AD Star-sekkene utviklet av Starlinger hadde lavest karbonavtrykk og scoret også best når det gjelder andre miljøproblemer som surt regn, påvirkning av ozon-laget og forbruket av energi og vann.
Lite brekkasje
Årsaken til at disse sekkene kommer best ut, er at de forårsaker lite brekkasje. Sekkene laget i Kina og Saudi Arabia inneholder 100 prosent jomfruelig material. På grunn av en spesiell produksjonsprosess er sekkene ekstremt robuste til tross for lav vekt.
Styrken og motstandskraften gjør at brekkasjeandelen ligger under 1 prosent gjennom livssyklusen, mens papirsekker og sydde sekker har en brekkasje mellom 2,3 – 4,4 prosent. Det innebærer at med AD Star-sekker mister man mindre sement og mindre emballasje er nødvendig, dermed går også utslippet av drivhusgasser ned.
I verden produseres det 7,5 milliarder sekker sement i året.