En FN–rapport som skulle bekrefte at nedbrytbar plast er viktig for å redusere marint avfall, viser i stedet at teorien ikke holder vann. Endring av menneskelig atferd er trolig det eneste som kan løse dette problemet.
Rapporten «Biodegradable Plastics and Marine Litter. Misconseptions, Concerns and Impacts on Marine Environments» fslår fast at fullstendig biologisk nedbrytning av plast kun skjer under forhold som sjelden, eller aldri forekommer i marine miljøer.
Kan gi økt forsøpling
Det er også funnet bevis for at merking av produkter med «biologisk nedbrytbar» kan øke folks tilbøyelighet til å forsøple, da produkter med slik merking kan bli sett på som en teknisk løsning som fjerner individets ansvar.
– Ferske estimater fra UNEP viser at så mye som 20 millioner tonn plast ender i verdenshavene hvert år, sier Achim Steiner, i FNs miljøprogram UNEP i en pressemelding.
Det meste av denne plasten er konvensjonell og lar seg ikke bryte ned verken i vann eller andre miljøer. Biologisk nedbrytbar plast brytes ned under gunstige forhold på land, men bruker mye lenger tid på å brytes ned i vann.
Økt bruk av nedbrytbar bioplast kan derfor også bidra til marin forsøpling og uønskede konsekvenser for de marine økosystemene.
Noe bransjen har visst lenge
OXO-nedbrytbar plast, det vil si plast tilsatt en oksidant som fragmenterer den, fungerer dårlig i vann. Det kan ta fem år før plasten fragmenteres, og den kan være farlig for økosystemene også etter fragmenteringen, siden mikroplast kan tas opp i marine organismer.
Funnene bekrefter noe bransjen har visst lenge og ble blant annet påpekt av Peter Sundt i Mepex under et møte i «Forum for fornybar plast» i februar 2015.
Bladet Bioplastics Magazine mener at FN-rapporten er godt skrevet og bygger på solid forskning.
– Den er ikke noe angrep på bioplast, men har et budskap og forsøker å skape bevissthet, skriver bladet, som mener at endring av menneskelig atferd er det eneste som hjelper.
For egen del kan vi legge til at innsamling og gjenvinning av plast trolig er den aller beste veien å gå, siden plastens egenskaper gir den beskyttelsen som mange av dagens produkter er helt avhengige av, dersom de ikke skal ødelegges.
Les rapporten her: http://unep.org/gpa/documents/publications/BiodegradablePlastics.pdf