I 2016 vil EU-kommisjon foreslå nytt regelverk for BPA på grunn av usikkerhet rundt individuelle lover og manglende forbrukertillit i noen medlemsland.
Det skal settes nye spesifikke migrasjonsgrenser (SML) etter at EFSA i januar senket det anbefalte daglig inntaket (TDI) fra 50 til 4µg/kg bw som en midlertidig grense i påvente av videre studier. BPA har en SML på 0,6 mg/kg.
Den vitenskapelige holdningen i EFSA er at det ikke er noen helsefare i noen aldersgrupper forbundet med den mengden BPA de utsettes for i dag, da dette er langt under anbefalt daglig inntak.
EU-kommisjonen vurderer fem alternativer:
1. Ingen politisk endring
2. Begrenset bruk av BPA i matkontaktmaterialer
3. Punkt 2 pluss å innføre begrensninger for belegg og lakk
4. Punkt 2 og 3 + innføring av andre matkontaktmaterialer
5. Forbud mot BPA i matkontaktmaterialer på EU-nivå
Det er ventet et vedtak rundt midten av 2016.
Om BPA
BPA brukes i produksjon av matkontaktmaterialer som plastbelegg i metallemballasje. Innføring av et forbud mot BPA kan skape nye problemer, siden alternativene til BPA foreløpig ikke er ferdig undersøkt.
For 10 prosent av produktene finnes det ikke noe alternativ til BPA.
Danmark og Belgia har innført nasjonale forbud mot BPA i matkontaktmaterialer for babyer og småbarn. Sverige har innført forbud mot BPA i belegg og lakk for matkontaktmaterialer for babyer og småbarn. Frankrike har innført totalforbud i all matemballasje.