Polypropylen (PP) begere med 50 % resirkulert materiale fra Berry Superfos hjelper Norges største meieriselskap TINE med å nå sin bærekraftsstrategi.
TINE har endret materialet i emballasjen til to av sine rømme-produkter og en Créme Fraiche fra polystyren (PS) til PP-begere med 50 % resirkulert materiale, beregnet etter massebalanse-metoden, sertifisert av International Sustainability & Carbon (ISCC PLUS)-systemet .
– I TINE ønsker vi at all emballasje skal være laget av fornybart eller resirkulert materiale innen 2025, sier Tines bærekraftssjef Bjørn Malm.
– Vår nye emballasjeløsning for Rømme og rømme er et viktig steg mot målet vårt.
Rømme er et meieriprodukt som best beskrives som en blanding av sur krem og fløte, som brukes til å lage smakfulle dressinger, dipper, grøt og andre retter. Tine har introdusert grytene med resirkulert PP (rPP) for sine produkter Rømme, Lettrømme, Seterrømme og Creme Fraiche. Etter hvert skal rPP også fases inn på seks andre produkter i begere. På sikt planlegger Tine å bruke rPP for hele sin portefølje av produkter til matlaging, i tråd med EUs mål om at 50 % av all plastemballasje skal gjenvinnes i 2025, og øke til 55 % i 2030.
– Skal vi nå EU-målene, er det åpenbart at både Norge og alle andre EU-land må øke materialgjenvinningen med titusenvis av tonn i årene som kommer, sier Bjørn Malm.
– Å bytte fra PS til PP er en god måte å bidra til dette på siden en større andel av PP enn PS resirkuleres. Derfor er vi veldig glade for å ha konvertert til 50 % rPP basert på massebalansemetoden for tre av våre hovedprodukter.
– PP er et materiale med et lavere klimaavtrykk enn PS fordi det blant annet har et lavere smeltepunkt og derfor er mindre energikrevende, fortsatte han. – Legg til dette at 50 % av PP i de nye begerne våre består av resirkulert PP (rPP), så har vi forbedret klimaavtrykket til pottene ganske mye, og vi sparer 110 tonn jomfruelig fossilt plastmateriale, sier Malm.
I tillegg påpeker Tine at PP-kopper er mer robuste enn PS-kopper som igjen øker brukerfunksjonaliteten for kunden.
Produsenten Berry Superfos jobbet tett med Tine i utviklingen av de nye begerne.
– Vårt samarbeid med Berry Superfos har vært veldig bra, godt fokusert og høyt verdsatt gjennom hele prosjektet, sier Merkevaresjef for Tines matlagingssortiment Camilla Løken. – Med en positiv og hjelpsom holdning og takket være sitt ISCC PLUS-sertifiserte nettsted i Lidköping, Sverige, foretok Berry Superfos konverteringen på kort tid og viste stor fleksibilitet knyttet til designfrister og levering av emballasje i tide til våre anlegg. Berry fulgte også opp storskala testing ved våre produksjonsanlegg og har bistått under testkjøringene. Kort sagt, vi er veldig fornøyde med samarbeidet vårt, avslutter Løken.
Under Grønt Punkts utdeling av «Plastløfte»-prisene som fant sted på Holdbar-messen i Lillestrøm i februar, vant Tine prisen for «Økt bruk av resirkulert plast», nettopp for disse nye begerne.