Vår verden gjennomgår raske endringer. Med nye prioriteringer og ny kunnskap kommer nye krav, og med teknologiske fremskritt får vi nye måter å løse utfordringer på.
Det gjelder også emballasjebransjen, mener gründer. – Gårsdagens forpakninger duger ikke nødvendigvis i morgen. Det blir aldri greit å lene seg på at et produkt er godt nok – det er alltid et behov for å se på eksisterende løsninger med nytt blikk, og vurdere hva som kan forbedres.
Skientusiast og gründer
Gründerbedriften Energon X, som utvikler nye emballasjer for turmat, er i så måte et eksempel til etterfølgelse. Selskapet er stiftet av skientusiasten Martin Winge Austeen, som i egenskap av å være en av landets ivrigste frikjørere trolig har tilbrakt mer tid i fjellet enn de fleste av oss.
– Jeg har i årevis vært en storforbruker av turmatprodukter fra såvel Norge som utlandet, og over tid lagt merke til at emballasjen er et problem. Den er ikke alltid så naturvennlig og praktisk å bruke i felt, består ofte av mye plastmaterialer og har deler som lett forsvinner, sier Austeen.
Heldigvis for både oss og naturen vår er Martin Winge Austeen mer enn frikjører: Han er også gründer av et selskap som jobber med å utvikle produkter som er mer miljøvennlige.
Det var i 2018 at ble tanken på at det måtte være mulig å utvikle en mer miljøeffektiv forpakning for turmat ble satt ut i livet.
Det ble starten på bedriften Energon X, et selskap som jobber med emballasjematerialer og utvikler en «ny og bærekraftig emballasjeløsning med effektive og modulære næringskomponenter», som han formulerer det.
Bioplast som brytes ned forsøpler også
– Man kan alltids lage en forpakning av en type bioplast som brytes ned i naturen. Men produksjonen og forsøplingen av slike materialer driver også opp forurensingen, så man må designe og utvikle produktet slik at man reduserer mengden plastmaterialer i første omgang, sier han.
– Utfordringen består dermed av å utforme emballasjer med færrest mulig deler som kan forsvinne i naturen, og unngå å bruke flere forskjellige materialer som gjør emballasjen vanskeligere å gjenvinne. Slik kan vi skape en bedre sirkulærøkonomi i bruken av materialer, sier Austeen
I arbeidet med å utvikle en bedre turmat-forpakning, som selvsagt også kan brukes på andre ernæringsprodukter, har Energon X alliert seg med forskningsmiljøer som Institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, innovasjonsbyrået Eggs Design og flere industriaktører.
I firmaet har Austeen folk med erfaring fra såvel teknologi og oppstartsbedrifter, som toppidrett, ekstremsport og ekspedisjoner.
Samarbeid med Forsvaret
Og for å sette emballasjen sin på den heftigste av alle prøver, har Energon X inngått et samarbeid med landets i særklasse største og kanskje mest kresne forbruker av matløsninger i skog og mark – Forsvaret.
Men i startfasen er det en helt annen aktør som har vært avgjørende. Nemlig Handelens Miljøfond, som i 2020 valgte ut Energon X som en av 123 mottakere av midler til plast og miljø.
– De betydde veldig mye for oss. Det var gjennom et forprosjekt med dem vi fikk utviklet et visuelt konsept av emballasjen, og siden har de vært med oss hele veien til hovedprosjektet i holder på med nå. Handelens Miljøfond er en viktig sparringpartner, og utmerker seg ved å være åpne og fleksible, skryter Martin Winge Austeen.