Det svenske revmatikerforbundet godkjenner Tetra Paks hengslede korker

PUBLISERT: 24 januar 2024
OPPDATERT: 24 januar
Kiviks Musteris emballasje fra Tetra Pak har nå hengslet kork. Foto: Kiviks Musteri.

EU-direktivet om engangsplast (SUP) krever at drikkevarebeholdere for engangsbruk laget av plast kun er tillatt på markedet dersom deres korker og lokk er festet til emballasjen, og direktivet trer i kraft i juli 2024. Nå har det svenske revmatikerforbundet testet 18 produkter fra Tetra Pak med påmonterte hengslede korker.

Alle pakkene med faste korker fra Tetra Pak, 18 produkter så langt, som er testet av revmatikerforbundet i 2022 og 2023 har fått «Easy to use»-sertifiseringen. Testen er en vitenskapelig utviklet metode og for å bli godkjent må produktet være enkelt å åpne, bruke og lukke.

I følge EUs nye direktiv om engangsplast (SUP, Single-Use Plastic) skal alle engangs drikkevarebeholdere laget av plast ha korker og lokk som festes på emballasjen. Målet er å redusere plast i naturen og fremme sirkulær økonomi.

– Våre hengslede korker spiller en viktig rolle for å forebygge forsøpling. Siden lukkemekanismen forblir i resten av pappemballasjen, er den inkludert i gjenvinningen. Korkene er også designet for å være så brukervennlige som mulig. De er enkle å åpne og lukke, og diameteren er designet for å gjøre det enkelt å drikke og helle fra pakkene, sier Elizabeth Anderberg, kommunikasjonsdirektør Nord-Europa i Tetra Pak.

«Kommer alle forbrukere til gode»

For å sikre at de nye hengslede lokkene og korkene er enkle å bruke for alle, har Tetra Pak fått revmatikerforbundet i Sverige til å utføre sin brukervennlige vitenskapelige testmetode. Testpaneler med personer som har nedsatt håndfunksjon har måttet vurdere emballasjen i flere trinn. Resultatet er sammenstilt ved å beregne testgruppens gjennomsnittsvurdering for hvert brukerøyeblikk. Panelets vurdering verifiseres ved sammenligning med en større referansegruppe da hvert testpanel er unikt.

– Vi er veldig fornøyd med at alle våre pakker med påmonterte lukkinger som er testet er godkjent og sertifisert. Tetra Pak har en lang historie med fokus på brukervennlig design. Det er av største betydning at alle våre produkter er enkle og fleksible å bruke, og dette kommer alle forbrukere til gode, ikke bare personer med nedsatt håndfunksjon, sier Elizabeth Anderberg.

Stadig flere mennesker med nedsatt håndfunksjon

Minst 1,5 millioner mennesker i Sverige har nedsatt håndfunksjon, ifølge revmatikerforbundet, og for mange er det vanskelig å åpne for eksempel en medisin- eller matpakke som ikke har et gjennomtenkt design.

Stina Nordström, generalsekretær i revmatikerforbundet, sier:

– Vårt arbeid med brukervennlige tester viser hvor viktig det er å få det riktig fra starten. Med den måten å jobbe på kan mange produkter bli mer tilgjengelige og nyttige for flere. En stor og voksende gruppe i samfunnet – ikke bare personer med revmatiske diagnoser – har store problemer med vanskelige å åpne emballasjer. Vi ser veldig positivt på at selskaper som Tetra Pak gjør en innsats for å utvikle letthåndterlige produkter, og vi håper selvfølgelig at det blir flere av dem.

Hva er «Easy to use»?

• «Easy to use» er revmatikerforbundet unike sertifisering av produkter og emballasje og er basert på produkttester utført av personer som har nedsatt håndfunksjon.
• Revmatikerforbundets test er en vitenskapelig utviklet metode, utprøvd i mange år, med mål om å gi et støtteverktøy for produsenter og produsenter av produkter.

• Når det testede produktet når et godkjent nivå, er det sertifisert av revmatikerforbundet. Godkjente produkter anses som enkle å bruke for alle.

• All emballasje med påsatt kork fra Tetra Pak som er testet så langt (18 produkter) er sertifisert Easy to use i løpet av 2022/2023.

Enkle å åpne, i henhold til internasjonale standarder

Tetra Pak tester også produktene sine i henhold til ISO17480 «Easy of Opening», en internasjonal standard for vurdering av hvor lett det er å åpne produkter, som er basert på paneltester med eldre mennesker (65-79 år).

Les mer

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

Mikrobølger et alternativ ved plastgjenvinning

Når det gjelder resirkulering av plastemballasje, er alternativene mekanisk eller kjemisk resirkulering. På Drupa ble det presentert en annen metode, et alternativ til kjemisk resirkulering, hvor mikrobølger gjør jobben.
Florian-Turkx

Svensk rapport viser minsket miljøpåvirkning fra bryggerienes emballasjer

Svenske bryggerier fortsetter å redusere sitt klimaavtrykk i nesten alle typer emballasje. Det viser siste livssyklusanalyse (LCA) av drikkevareemballasje fra bransjeforeningen Sveriges Bryggerier.
sveriges-bryggerierx

KI gir Amazon mer effektive emballasjer

Amazon har utviklet et kunstig intelligens (KI) system kalt Package Decision Engine, som endrer måten produkter pakkes og leveres på over hele verden. Systemet reduserer skader på transporterte produkter og forbruk av emballasjemateriale.
amazonx

Siste nytt

Du går vel ikke glipp av Packnorth Award 2024?

Bidragene til Packnews Award kommer nå inn til Packnews tett i tett. Det er fjerde gang konkurransen arrangeres og i år er prisutdelingen tilbake på Scanpack. Årets konkurranse byr på nyheter.
PNA-head-240627x

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

RK Grafisk først i Norden med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter for etterbehandling med dellakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Avtalen ble gjort på Drupa og installasjonen vil være den første i Norden.
KM-RK-Grafisk