
Miljøekspert Mark Shayler, som har designet alt fra veier og boligfelt til hvitevarer, elektronikk og emballasje, deler sin innsikt. Med mottoet «det finnes ingen dårlige materialer, bare dårlige systemer», utforsker han årsakene bak den nåværende klimakrisen. Men fremfor alt – hvordan vi kan overvinne det.
Mark Shayler driver innovasjons- og miljøkonsulentselskapet APE, som fokuserer på å utvikle produkter og tjenester for å redusere karbonutslipp og kostnader. Han er foreleser og grunnlegger av DO Lectures og DO Workshops, og har samarbeidet med giganter som Coca-Cola, Nike og Samsung Electronics Europe. Han er også gjesteforsker i bærekraftig design ved Loughborough University.
I 35 år har Mark Shayler vært dedikert til å endre vår forståelse av bærekraft og sirkulær økonomi. Hans arbeid er forankret i en grunnleggende tro: Defektene er ikke i materialene – de er bare deler av systemet og bør sees i et helhetlig perspektiv. Ifølge ham må vi derfor slutte å fikse på enkeltmaterialer.
– Som forbrukere har vi en tendens til å demonisere spesifikke materialer i stedet for å se hvordan hele systemet er feil. Ta plast som eksempel. Vi sier ofte at det er forferdelig, noen ganger til og med katastrofalt. Selv om jeg ikke synes vi skal bruke mer plast, er det et enkelt materiale som verken er dårlig eller bra i seg selv. Problemet ligger i hvordan vi bruker det og systemene vi har på plass, forklarer Mark Shayler.
Pepsi kaster ikke plastflasker i havet
I følge Shaylers oppgave er det avfallssystemene våre som ikke klarer å fange opp det vi bruker. Dette varierer selvfølgelig fra land til land: Noen land er mye bedre enn andre, men det grunnleggende problemet er verken avfallssystemet eller materialet – det er oss.
– Pepsi kaster ikke plastflasker i havet. Det gjør vi! Selv om vi som forbrukere ønsker å gjøre det rette eller i det minste gi inntrykk av å gjøre det, forklarer han.
Han legger til at vi lett kan gå oss vill blant alle produktsymbolene. «Folk kjøper et bestemt par sko fra et bestemt merke eller med et bestemt symbol og tror de er økologisk bevisste. Likevel er karbonavtrykket til disse skoene omtrent syv ganger høyere enn det mindre trendy, men mer miljøvennlige valget, der produsenten virkelig fokuserer på bærekraft».
En feil
Mark Shayler påpeker at vi ofte prøver å vise at vi er gode mennesker gjennom de merkene vi velger. Men i stedet for å virkelig forstå hva som er best for miljøet, velger vi ofte ett eller to enkle symboler. Dette er en feil, sier han, fordi vi er raske til å velge resirkulerbar emballasje som faktisk ikke er resirkulerbar.
– Glass er et eksempel. Folk elsker glass fordi det er gjenfyllbart, og PET-flasker fordi de er resirkulerbare. Men glass er veldig tungt, noe som fører til stor miljøbelastning fra transport av glassflasker. En enkelt glassflaske kan veie opptil 500 gram, og selv om mange setter pris på vin på glassflasker, er det ikke miljøvennlig – flasken er bare tung. Så igjen fokuserer vi på symbolet fremfor å vurdere hele systemet, sier han.
Design har kraften til å forandre alt
For å endre systemet er det viktig å ta i bruk nye måter å tenke på. Slik vinprodusenten Swords i Australia har gjort, forklarer Mark Shayler. Swords tilbyr en refusjon på tre dollar for hver flaske kunder returnerer.
Shayler mener at design er et av de kraftigste miljøverktøyene som kan forandre alt. Å integrere bærekraft helt fra designstadiet, snarere enn senere under markedsføringen, kan utgjøre en stor forskjell. Riktig design, eller snarere smart design, kan redusere et produkts miljøpåvirkning med opptil 80 prosent. Hver euro investert i design kan potensielt spare tusen euro i fremtidige justeringer.
– Et interessant eksempel fra arbeidet mitt med en håndsåpeprodusent dukker opp. Deres 1-liters pakker, som står for 80 prosent av salget, hadde pumpen plassert i bunnen for å redusere størrelsen på såpepumpen. Jeg innså at det ikke var nødvendig. Ved å flytte pumpen og gjøre emballasjen enklere å fylle på, klarte selskapet å spare over en million euro. Dette eksemplet viser hvordan design kan ha stor innvirkning uten at kunden må endre atferd, forklarer han, og introduserer et annet eksempel:
– Hvis vi bruker denne tilnærmingen til emballasjeindustrien, ser vi raskt hvordan små endringer kan føre til store miljøgevinster med minimal innsats fra den enkelte. Som jeg nevnte tidligere, er design det kraftigste verktøyet for å oppnå miljøpåvirkning. Ved å integrere bærekraft i designprosessen, i stedet for bare å fokusere på tekniske CAD-løsninger, kan vi virkelig frigjøre det fulle potensialet til design. På denne måten kan vi løse mange av problemene vi stadig møter.
En lovende fremtid for emballasjeindustrien
Til tross for dagens utfordringer innen emballasjeindustrien er Mark Shayler fortsatt optimistisk med tanke på fremtiden.
– Det er mange grunner til å være glad og håpefull og jeg ser en betydelig endring i emballasjebransjen. Alle selskaper, selv de som tidligere ikke var kjent for bærekraft, tar ansvar og forbedrer emballasjen. De eliminerer unødvendig plast og velger materialer som passer bedre inn i systemet. Mens vi fortsetter å skape elegante og vakre design, har vi lagt de utdaterte standardene bak oss. Selv de største selskapene tilpasser seg, sier han.
Reis gjennom frykt, håp og ro
Mark Shayler skal snakke om design i emballasjeindustrien under Scanpack, som arrangeres på den svenske varemessen senere i høst. Han skal holde to inspirerende foredrag: ett om emballasjedesign og et annet om hvordan industrien kan gå fra å være en del av problemet til å være en del av løsningen.
– Jeg tar deg med på en reise gjennom frykt, håp og ro, krydret med rytmer fra popmusikkens gullalder: fra 1950-tallet til i dag. Jeg vil utforske aktuelle bærekraft- og emballasjetrender, ved å bruke popmusikk som bakteppe for å forklare hvordan vi kom i denne situasjonen og hvordan vi kan komme oss ut av den, avslutter han.
Du kan lese mer om messens program på Scanpack.se.