Prognoser fra European Bioplastics viser at produksjonskapasiteten for bioplast vil vokse fra 1 til 6 millioner tonn i 2017. Braskem tviler på at etterspørselen er høy nok til at veksten blir så stor.
– Mye veksten i forbruket av bioplast vi har sett hittil har vært drevet av Coca-Cola, og nå ser det ut til at de bremser aktiviteten noe. Jeg tror derfor ikke at vi kommer til å komme opp i så høy produksjonskapasitet som 6 millioner tonn, sier Martin D.R. Clemesha, teknisk salgssjef for fornybare kjemikalier i Braskem.
Flasker øker mest
På Zeros Forum for fornybar plast i februar presenterte Marius Gjerset den nye rapporten fra European Bioplastics som har en svært optimistisk prognose frem mot 2017. Den viser også at den store driveren for denne antatte veksten er flasker.
– Det er gjenvinnbare og ikke-nedbrytbare flasker i PET og PE som øker mest, bekreftet Marius Gjerset.
Han viste frem det han kalte verdens første 1,75 liters kartong med fornybar plast levert av Tetra Pak til TINE. Og nettopp Tetra Pak er en stor kunde som Braskem forventer en del av i tiden fremover.
Grønn PE er bra på mange måter
Selv om Coca-Cola er en drivkraft for økt bruk av bioplast, kjøper de sin PET fra andre enn Braskem.
– Vi hadde forventet at de også skulle skifte ut korker, kasser, krympe- og stroppeplast med grønn PE. Det har ikke gjort, men de er flinke til å markedsføre seg, sa Clemesha.
Braskem har kunder i over 70 land, 8.000 ansatte og eksporterer for 7 milliarder USD. Selskapet er verdens største produsent av råvare til termoplast og er en global leder når det gjelder biopolymerer.
«I’m Green» er polyetylen som er utviklet av sukkerrør, men som har samme egenskaper som PE laget av fossile råstoff. Det innebærer også at den ikke brytes ned men kan gjenvinnes i samme materialstrøm som oljebasert PE og gjenbrukes på samme måte.
Og dette er ifølge Clemesha en stor fordel, ikke bare av klimahensyn. – De produksjonsmessige ulempene ved grønn PE oppveies når man blander inn gjenvunnet PE, sa han.
Negativt karbonavtrykk
Braskem investerte 290 millioner USD i en fabrikk for Grønn PE i 2010, og derfra leverer de bioplast til Amerika, Europa og Asia. De bruker kun 0,2 prosent av den tilgjengelige dyrkbare jorden i Brasil til dette, så det er et betydelig potensial for vekst.
Clemisha sier at grønn PE har et negativt karbonavtrykk (-2,15), mens konvensjonell PE har et karbonavtrykk på cirka 1,9 tonn CO2 per tonn plast.
– Vår produksjon bidrar til å redusere CO2-utslippene med 7,5 tonn CO2-evkivalenter per person, sa han.
Vil gjerne ha flere kunder i Norge
Braskem har inngått partnerskap med selskaper som Ecover, Aveda, Shiseido og Starbucks. Nå ønsker selskapet seg flere kunder i Norge.
– Vi er fornøyd med det nordiske markedet, der Tetra Pak er en viktig kunde. Men vi vil gjerne jobbe mer med norske kunder og diskutere muligheter med merkevareeiere.
– Bruk av grønn PE innebærer nok en ekstra kostnad, men den kan man tjene inn fort, sa Clemesha.