Ifølge en intensjonsavtale med Svensk Plaståtervinning skal Bewi gjenvinne 1.000 – 3.000 tonn EPS årlig på det planlagte anlegget Site Zero .– Vi er stolte over at Svensk Plaståtervinning har valgt oss som partner for gjenvinning av EPS, sier Henrik Ekwall, Managing Director Bewi Circular. Han forklarer videre:
– Dette er et banebrytende utviklingsprosjekt som går i bresjen for plastgjenvinning og setter listen globalt. I BEWI er vi fast bestemte på å lede forandringen mot en sirkulær økonomi i vår bransje, og dette er et viktig skritt på veien.
– Dette fører oss også nærmere vårt ambisiøse mål om å gjenvinne 60.000 tonn årlig. For å nå dette målet og lukke sirkelen leter vi kontinuerlig etter samarbeid som innebærer at vi får tilgang på EPS som vi klan gjenvinne.
Det største og mest avanserte gjenvinningsanlegget for plast
Site Zero. som skal bygges i Motala, Sverige. kommer til å bli det største og mest teknisk avanserte anlegget for plastgjenvinning i verden, hevder BEWI i en pressemelding. Anlegget skaper forutsetninger for å kunne gjenvinne all plastemballasje fra svenske husholdninger og gjøre plastbruk sirkulær, uten CO2-utslipp.
Kapasiteten blir på cirka 200.000 tonn i året, som er en dobling av dagens kapasitet. Dessuten kan Site Zero tredoble antall plasttyper som kan sorteres for videre resirkulering. Anlegget vil også kunne forbedre kvaliteten på plasten som sorteres o håndteres.
– Å gjenvinne plast er komplekst, ikke minst på grunn av det finnes så mange forskjellige typer av plast som krever ulike prosesser. For nå vår visjon om at all plastemballasje i Sverige skal gjenvinnes og bli til nye produkter, må vi sørge for at mer plast sorteres og gjenvinnes, sier Therese Cederblom, salgsansvarlig i Svens Plaståtervinning.
Første EPS-gjenvinningsanlegg i Sverige
Samarbeidet mellom Svensk Plaståtervinning og BEWI innebærer at gjenvinning av EPS-emballasje blir mulig for første gang i Sverige. Svenske forbrukere kan kaste plastemballasje på 5.000 FTI-gjenvinningsstasjoner.
Emballasjen transporteres videre til Site Zero, der de sorteres og pakkes i baller som BEWI henter, gjenvinner og lager nye EPS-produkter av.
BEWI har nylig etablert et rammeverk for økonomisk bærekraft som inkluderer et obligasjonslån som finansierer prosjekter som støtter selskapets bærekraftsengasjement. Som en del av denne avtalen har BEWI forpliktet seg til å samle inn 45.000 tonn EPS for gjenvinning i 2024 og 60.000 tonn i 2026. EPS-en som mottas fra Site Zero blir et viktig tilskudd for å nå disse målene.
BEWI er en ledende internasjonal leverandør av emballasje, komponenter og isoleringsløsninger som startet på Frøya i 1980.