Et nytt gjenbrukssystem basert på RFID og IoT gjør det mulig å gjenvinne egangsemballasje på festivaler, sportsarrangementer og messer.
Det samler seg store hauger med engangskopper, lokk og beholdere i plast etter arrangementer som musikkfestivaler, sportsstevner og messer. Dette kan være et tilbakelagt stadium dersom man tar i bruk et nytt gjenbrukssystem basert på lukket sløyfe fra 1Less i Berlin. De har utviklet et økosystem basert på RFID-tagget oppvasksystem og smarte søpppelbøtter som er linket til en digital IoT-plattform. På denne måten skaper de en helt ny måte å håndtere beholdere og bestikk på.
RFID-brikke på alle deler
Hver enkelt del av serviset har en robust og langtidsholdbar RFID-brikke som gjør hver del til en bærer og sender av data som er i stand til å kommunisere verdifulle miljømessige, sosiale og styringsdata til interessentene.
Taggen i hver del av bestikket gir at de har hver sin unike ID og kan spores gjennom innsamlings- og vaskeprosessen. Hver del kan brukes 800-1.00 ganger og deretter gjenvinnes, mens taggen kan fjernes og brukes på nytt, forteller selskapet.
De smarte søppelkassene kan plasseres rundt om på plassen, og forbrukerne kan simpelthen kaste beholder og bestikk rett oppi. Det er ingen krav til sortering da søppelbøttene har en egen hjerne og sensorer som identifiserer hele serviset. En sorteringsmekanisme separerer bestikket fra annet avfall og interagerer med 1Less-appen som gir beskjed når søppelbøttene må tømmes eller ha tilsyn.
IoT-plattform
Hele prosessen går gjennom en digital IoT-plattform og appen. Plattform samler alle data og kontrollerer hjernen i hver enkelt søppelbøtte. Den holder rede på hver del av bestikket og sjekker at det bare re disse som går gjennom vaske- og gjenbruksprosessen.
Søppelkassene logger også hver del og sender informasjon til til en databank som genererer rapporter og nøkkelinformasjon for 1Less-brukerne. All informasjon som samles inn, er i tråd med GDPR-reglene.
Gerald Lamusse, en av selskapets grunnlegger, forklarer:
-For hver kilo 1-less-bestikk er det mulig å spare 25 kg engangsplast, noe som gir nesten 50 ganger mindre CO2-utslipp. I stedet for et pantsystem kan forbrukerne kjøper gjenstanden direkte fra en automat, noe som gir lavere transaksjonskostnad. Det gjør den enkel og brukervennlig, sier han.
Ser etter investorer
1Less ser nå etter investorer for å skalere opp utviklingen. Boris Jebsen, en annen av Grunnleggerne sier følgende:
-1Less-teknologien kan gjøre hver egangsemballasje om til en smart gjenbruksemballasje og ta innsamlede materialer til neste nivå automatisk.
Selskapet har fått EU-midler til oppstart gjennom akseleratorfondet EU EIC.