Løsningen «Expandable Eco Street Food Ware» er vinner av Metsä Boards designkonkurranse Better with less – Design Challenge.
Vinneremballasjen beskrives som en smart og økologisk løsning som retter seg mot den voksende etterspørselen etter alternativer til bruk av plast som materiale i emballasje til hurtigmat.
Kartongskål
Bærekraft og emballasjens dobbeltrolle var spesielt viktig blant designbidragene i konkurransen. Vinneremballasjen er en tilpasningsdyktig og plastfri emballasjeløsning som er ment som et alternativ til plast og en skål av polystyren, som vanligvis brukes til hurtigmat.
Kartongskålen er i flat form 25 cm i diameter og kan brettes opp på åtte forskjellige måter, alt fra konisk til tallerkenformat. Den enkle designen har mange bruksområder og kan passe til mange typer mat.
I tillegg til å spare material tar emballasjen lite plass både før og etter bruk. Emballasjen er designet av Christine Gamboa, Senior Art Director, og Gaudy Danao III, Associate Creative Director, begge fra Filippinene. De får den store prisen på 7.000 euro.
Enkel, smart og praktisk
– Vinnerdesignen er en enkel, smart og praktisk løsning som gir stor variasjon med minimal materialbruk, som på beste måte gjenspeiler «Better with less», sier konkurransens leder og jurymedlem, Illka Harju, Packaging Services Director i Metsä Board.
– Den gir brukeren en bra opplevelse og er virkelig miljøvennlig og økonomisk. Den er produsert i kartong med plastfri barriere og enkel å gjenvinne og kompostere. Den er også biologisk nedbrytbar.
Vinneren av andrepremien, 2.000 euro, er «Bruk», en bærekraftig drikkekartong med mindre plastinnhold og som enkelt kan gjenvinnes. Løsningen er designet av Eric Smith, USA.
Øvrige priser
Tredjepremien på 1.000 euro gikk til Razor, som erstatter vanlig plastemballasje med en minimalistisk kartongemballasje som kun dekker barberingshodene og lar håndtaket være synlig.
Denne designen ble laget av Magdalene Schmitz, Sarah Redlich, Mikayla Just og Alejandro Don Flores, alle studenter i produktdesign ved Münster School of Design.
I studentkategorien vant «Reload» en pris i form av en praksisplass ved et kommende Paperboard and Packaginf Excellence Centre i Finland. Emballasjen er designet av Hamzeh Za’balawi, Fraziska Prior, Marcel Diederich og Oliver Ricker og tillater lagring og sortering av ladede iog uladede batterier.
Dessuten fikk Jasper Chous’ Project FF hederlig omtale for en bærekraftig skål uten lim for pommes frites og ketchup.