...
Smart emballasje kan få strøm fra papirbatterier
Forskere på Uppsala Unversitet i Sverige har sammen med BillerudKorsnäs funnet en metode for å lage batterier til smart emballasje av papir.

Bærekraftige strømkilder har vært en utfordring for smart emballasje. Nå har svenske forskere sammen med BillerudKorsnäs fått et gjennombrudd med papirbatterier.

Grunnforskning basert på ren cellulose fra alger har blitt utviklet til å fungere med samme type fiber som BillerudKorsnäs vanligvis benytter til å produsere emballasjematerialer.

Billige og miljøvennlige batterier
Ifølge BillerudKorsnäs vil batteriene kunne bli både billige og miljøvennlige. På sikt er målet å kunne produsere papirbatteriene i stor skala og at de skal kunne brukes i smart emballasje.

Utviklingen gjennomføres av en av Sveriges fremste forskergrupper ledet av Maria Stömme, i samarbeid med BillerudKorsnäs.

- Det som er spesielt i dette tilfellet er at modellen for samarbeid mellom BillerudKorsnäs og Uppsala Universitet har resultert i en teknologi for storskala produksjonsprosesser, sier Lars Sandberg, project manager innovation i BillerudKorsnäs.

- Vi kombinerer forskernes dype teoretiske kompetanse med vår forståelse for innovasjon og produksjonsteknologi. Siden vi har skapt en felles plattform kan vi jobbe fokusert mot et avansert produkt som samtidig lar seg produsere på en bra måte.

Gjør det mulig å utvikle smart emballasje
Papirbatterier kan gjøre det mulig å utvikle smarte og mer bærekraftig emballasje. Små papirbatterier kan samme med sensorer åpne for emballasje som kan spores gjennom hele verdikjeden.

For eksempel kan emballasjen måle temperatur og posisjon i sanntid og fortelle hva som skjer med varen under transport. Papirbatterier gir spennende muligheter for bedrifter som vil sikre kvalitet og leveransesikkerhet.

 En lyssensor sammen med et papirbatteri vil kunne fortelle hvor i transportkjeden produktet forsvant fra sin emballasje. Og med elektroder basert på cellulose fra trefiber, er ambisjonen at batteriet skal kunne gjenvinnes sammen med emballasjen.

Avgjørende puslebit
- Papirbatteriet er en avgjørende puslebit i arbeidet med å utvikle smart emballasje som krever små og bærekraftige strømkilder, sier Magnus Wikström, teknisk direktør i BillerudKorsnäs.

- Utviklingen av papirbatterier er helt i tråd med vår visjon om å utfordre konvensjonell emballasje for en bærekraftig framtid. Energilagring i papir i stedet for litiumbatterier gjør det mulig med biobaserte batterier som kan inngå i sirkulære systemer. Det gir store bærekraftsfordeler.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-08-08

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
batterier forskning smart emballasje

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC