...
Norsk supermolekyl gjør PET-flaskene helt tette
Eva Landsem, Dag Høvik, Hans Vidar Hanssen, Morten Eikenes og Svein Ove Faksvåg står bak Funziano.

Det er en trend å bruke stadig mindre PET i PET-flasker. Dermed er de ikke lufttette, men det kan ordnes med det nye supermolekylet Funziano.

– Brusflaskene vi omgir oss med til daglig består i all hovedsak av PET. Det er en tiltakende trend å redusere mengden PET i emballasje, og flasker laget av et tynt lag med PET er i seg selv ikke lufttett, forklarer administrerende direktør Morten Eikenes i Funziano.

- Med vår løsning blir flaskene helt tette og dermed bedre egnet til oppbevaring av mineralvann, juice, øl eller andre varer, sier Eikenes.

Universal byggekloss
Det miljøvennlige molekylet er resultatet av 13 år med forskning og teknologiutvikling i SINTEF. Knoppskuddet Funzionano skal nå bygge en pilotfabrikk på Herøya i Porsgrunn og ta produktet ut i markedet.

– Vi har utviklet en slags universalbyggekloss som gjør at vi kan skreddersy nye molekyler fra kjente kjemikalier. Det betyr at våre kunder kan erstatte miljøskadelige stoffer, redusere materialbruken og forlenge levetiden på produktene sine, sier Eikenes.

De bittesmå "byggeklossene" skal i første omgang bidra til å erstatte tungmetallbaserte flammehemmere, i for eksempel gulvbelegg og treholdige byggematerialer. Funzionano-teknologien kan som nevnt også brukes til å gi plaststoffer som PET (Polyetylentereftalat) nye egenskaper.

Den patenterte teknologien har også blitt brukt av Jotun i malingsproduktet Drygolin Extreme, og det har resultert i redusert bruk av løsemidler i tillegg til at malingen fikk bedre egenskaper.

Kundetesting før pilotskala
Funzionano jobber nå med kundetesting og skal bringe produksjonen over fra laboratorieskala til pilotskala. Deretter står oppskalering til full industriell produksjon for tur. 

Til å finansiere dette har hovedeieren SINTEF Venture IV fått med seg såkornfondet Skagerak Maturo Seed og Investinor i en emisjon på 24 millioner kroner.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass gode medeiere. Vi har nå en solid plattform for å videreutvikle teknologien og skape en ny industri i Norge, sier Jostein Bjøndal, som er investeringssjef i SINTEF Venture og styremedlem i Funzionano.

Funzionano AS har også fått støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologi-ordning.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-06-11

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
Drikkevarer flaske PET-flaske

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC