...
IKEA og Neste starter opp produksjon av biobasert PP
IKEA og Neste starter storskalaproduksjon av PP fra fornybare råstoff. IKEA vil første bruke plasten i lagringskasser

Som de første i verden starter Neste og IKEA kommersiell storskalaproduksjon av biobasert polypropylen (PP) fra resirkulerte råvarer som vegetabilsk matolje.

Pilotprosjektet skal starte opp høsten 2018 i kommersiell skala, og dette vil være den første storskalaproduksjonen av biobasert polypropylen i verden. Også polyetylen (PE) skal produseres fra samme råstoff.

Økt bruk av fornybare og resirkulerte råvarer
IKEA ønsker en positiv påvirkning på befolkning og planet, samtidig som virksomheten skal vokse. Derfor satser de på å øke bruken av fornybare og resirkulerte råvarer og å teste ut nye materialer i sine produkter.

Som en del av denne reisen har IKEA besluttet all plast som brukes i deres produkter skal være basert på resirkulerte eller fornybare råvarer innen 2030. Tradisjonelt lages plast av jomfruelige, fossile råvarer som en dag vil ta slutt og som bidrar til klimaforandringer.

Ved å gå over til fornybare råvarer kan IKEA sikre fremtidig produksjon og eliminere behovet for å utvinne fossile brensler til produksjon av plast.

Først med storskala PP-produksjon fra fossilfrie råvarer
Samarbeidet mellom IKEA og Neste startet i 2016, og nå kan de to altså starte opp med å produsere ny PP og PE av avfall, som vegetabilske oljer.

PP og PE er de mest brukt plasttypene.

- De nye materialene representerer et betydelig skritt mot en fossilfri fremtid. Ingen har noen gang før klart å produsere PP fra fossilfrie råvarer annet enn i laboratorieskala, sier Erik Ljungblad, Category Manager Plastic Products i IKEA Sverige.

- Sammen med Neste sikrer vi en mulighet for å skalere opp produksjonen av dette materialet.

En milepæl for Neste
Senior Vice President Tuomas Hyyryläinen i Neste Emerging Businesses sier at produksjon av biobasert plast i kommersiell skala er en stor suksess for samarbeidet mellom Neste og IKEA.

- Dette markerer en milepæl i vår strategi. IKEA er det første selskapet som drar fordeler av den nyutviklede forsyningskapasiteten som hjelper bedrifter og merkevareeiere å erstatte fossile råvarer med bærekraftige materialer, sier han.

Pilotprosjektet i kommersiell skala starter høsten 2018 og vil produsere PP og PE med 20 prosent fornybart innhold. Produksjonen av bioplast vil være basert på Nestes 100 prosent fornybare hydrokarboner.

Starter med lagringsbokser i plast
IKEA skal bruke plast i produksjon av produkter som inngår i det eksisterende produktutvalget, som lagringsbokser i plast, og starter med et begrenset antall produkter.

Etter hvert som kapasiteten øker, vil flere produkter følge.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-06-08

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
biobasert fornybar plast resirkulert

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC