...
Handleposer i resirkulert plast støttes av finsk studie
Innsamlet plastavfall fra husholdninger brukes som råvare for produksjon av ESSI handleposer.
Basert på LCA-analysen av ESSI-posen er det fornuftig å bruke utsortert plast fra husholdningsavfall som råvare.
Energiforbruket ved resirkulering av innsamlet husholdningsplast er relativt lavt.

En finsk undersøkelse viser at handleposer laget av resirkulert plast er et bærekraftig og miljøriktig alternativ når man skal frakte varene hjem fra butikken.

Også i Finland er plastbæreposer et omdiskutert tema, og mange forbrukere er usikre på hvilke poser som er best for miljøet når de står ved kassen i butikkene. Mange er også usikre på om det er noen vits i å sortere og resirkulere plastemballasje som råvare for nye plastprodukter.

Nylig startet finnene med separat innsamling og prosessering av plastavfall fra husholdninger. Plasten, som samles inn ved returpunkter og i borettslag, brukes blant annet til produksjon av ESSI Circular Bags for bruk i dagligvarehandelen.

Analysen viser at resirkulering er fornuftig
VTT Technical Research Centre i Finland har undersøkt miljøpåvirkningen av gjenvinningsprosessen, fra den separate innsamlingen og hele veien til enden av plastposens livssyklus. Resultatet viser at dette er god sirkulærøkonomi.

Basert på LCA-analysen av ESSI-posen er det fornuftig å bruke utsortert plast fra husholdningsavfall som råvare, sett fra et miljøperspektiv. Metoden reduserer dessuten klimaeffekten, da tidligere studier har vist at plastposer laget av resirkulerte råvarer har lave klimautslipp.

Utslippene fra den separate innsamlingen og logistikken er veldig små, viser studien. 

Finske produsenter av plastemballasje vil nå videreutvikle innsamlingstjenesten for forbrukerne. Over 100 nye innsamlingspunkter kommer i inneværende år. Samtidig skal innsamlingen øke fra boligblokker i tettbygde områder.

Lavt energiforbruk ved gjenvinningen
Bearbeiding av den innsamlede plastemballasjen til resirkulert råvare ved Fortums Circular Economy Village i Riihimäki ble også analysert. Resultatet viser at energiforbruket er lavt i forhold til den totale effekten.

- Hensikten med studien var å vise hvor overlegent sirkulærøkonomikonseptet er og dessuten å sammenligne resultatene med den tidligere studien OPTIKASSI, sier Ari-Pekka Pietilä, CMO i Amerplast.

- Studien viser at det alltid er verdt innsatsen å resirkulere plast. Tiltaket fra Amerplast. Fortum og finsk plastgjenvinning gjør det mulig å utvikle mer bærekraftige produkter. Som forbrukere har vi mulighet til å gjøre en positiv innsats ved å sortere og gjenvinne materialene vi bruker.

- Ingen av disse materialene hører hjemme i naturen!


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-06-07

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
avfallssortering bærepose plastbæreposer plastemballasjeavfall resirkulering

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC