...
Norges største pølsefabrikk valgte Peterson PackTech
Teknisk sjef hos Nortura Tønsberg, Steinar Elgvin, viser Lars Hansen, prosjektingeniør i Peterson Packaging AS, PackTech, de gamle plastbakkene og de nye pappeskene.
Pølser blir hentet inn seks pakker av gangen. Er det feil i vekten, blir de holdt tilbake.
Teknisk sjef Steinar Elgvin følger med på pakking av kyllingpølser.
Maskinen varsler med én gang det er feil, og det er enkelt og fort gjort å fikse og få i gang produksjonen på nytt.
Monotone arbeidsoppgaver er overtatt av maskinene, mens teknisk sjef Steinar Elgvin og operatør Marius Aase ordner opp når det oppstår feil.
Pakkelinjene frakter pølsene direkte til pall, og styrer hvilket produkt som skal til hvilken pallelaster via strekkodelesere underveis.

Peterson er kjent for papp, men de er også store på pakkelinjer med kreative løsninger. Nylig bygde de anlegget da Nortura Tønsberg gikk over fra plastbakker til papp.


Tekst og foto: Trine Sirnes / Naringsliv.no


Nortura Tønsberg er Norges største pølsefabrikk. De slakter, skjærer gris og ekspederer store deler av Norturas varesortiment til kunder i hele landet. I tillegg til pølser, produseres også leverpostei, kjøttpudding og hele skinker.

Fra plast til papp

Tidligere leverte de varer i såkalte «Gildebakker» av plast, men krav om lagerføring av alle varer fra Coop og Asko gjorde at denne typen transportemballasje måtte fases ut ganske raskt.

Den samme jobben måtte gjøres på flere av Norturas anlegg i Norge, og et anbud ble sendt ut. Peterson Pack Tech fikk jobben i både Sarpsborg og Tønsberg.

– Vi likte Petersons teknologi og de var den eneste av tilbyderne som hadde pallelastere, forteller Steinar Elgvin, teknisk sjef for Nortura Tønsberg.

- Teknologien bak Petersons pakkemaskiner gjør det lett å finne feil og fort få systemet i gang igjen, dermed slipper vi lange opphold. At de holder til ikke så lang unna oss og at de kan levere papp i tillegg ble avgjørende.

Nytt anlegg uten varestopp

Selve installasjonen ble gjort i et imponerende tempo.

– Nortura gjorde det enkelt for oss, og hadde allerede ryddet ut hele hallen der pakkelinjene skulle monteres, og satt inn nytt lys og ventilasjon, utdyper Lars Hansen, prosjektingeniør i Peterson Packaging AS, PackTech, som ledet installasjonen.

- Da fikk vi satt raskt i gang, kunne være effektive og fikk testet i ro uten å ha produksjonen i gang rundt oss. Det tok i underkant av to uker å kjøre i gang anlegget, såpass kort tid at det ikke ble manko på varer ute hos noen kunder.

Åtti paller i timen

Anlegget består av 11 pakkelinjer og flere pallelastere, med både automatiske og manuelle linjer. Esker fra alle pakkelinjer kan transporteres til samtlige pallelastere, og det gjør det hele veldig fleksibelt.

Strekkodelesere sørger for at riktig produkt kommer til riktig pall.

– Det er et lett forståelig system der all omstilling skjer uten verktøy, og et display sier raskt ifra hvor feil oppstår. Det gjør det enkelt og raskt å rette opp. Kjører vi på maks, kan vi klare 80 paller i timen, fortsetter Elgvin.

Monotone arbeidsoppgaver

Nortura Tønsberg har 500 ansatte, og cirka 450 av dem jobber i produksjonen. Det er et godt miljø og de ansatte blir tatt vare på.

– Det nye systemet gjør at vi automatiserer arbeidsoppgaver som er veldig repeterende og monotone, og som ville ha krevd unødvendig mange ansatte. Nå har disse heller fått andre arbeidsoppgaver. Dette har vært en stor og viktig investering, som vi regner med å spare inn over tid.

600 tonn pølser

For Peterson PackTech er dette tidenes største enkeltbestilling. Peterson leverer et helt trailerlass med papp daglig, for pølser slutter ikke folk å spise med det første.

– I rekorduker, som uken før påske, sender vi ut 600 tonn pølser. Da er det bra å ha disse pakkelinjene, sier en meget fornøyd teknisk sjef i Nortura, Steinar Elgvin.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-05-02

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC