...
Britene vurderer å kopiere det norske pantesystemet
Therese Coffey representerte den britiske regjeringen under besøket hos Kjell Olav Maldum og Infinitum (foto Infinitum).

For å redusere plastforsøplingen vurderer Storbritannia å innføre et pantebasert resirkuleringssystem etter modell fra det norske pantesystemet.

En delegasjon fra den britiske regjeringen har besøkt Norge for å se om Storbritannia kan kopiere industrisystemet som gjenvinner 97 prosent av plastflaskene i Norge. Ifølge Infinitum blir 87 prosent av flaskene materialgjenvunnet. De resterende 10 prosentene, inkludert de flaskene som havner i restavfallet, energigjenvinnes.

Kan overføres
Norge er ikke alene om å ha et pantesystem, der forbrukeren betaler et lite depositum per flaske som returneres når flasken pantes. Alle de nordiske landene, samt Tyskland, Nederland og noen delstater i USA og Canada har tilsvarende systemer.

Den norske ordningen er basert på panteautomater fra Tomra, som leser og registrerer alle panteflaskene som leveres inn.

Ifølge Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum, kan den norske ordningen enkelt overføres til Storbitannia.

– Det finnes andre resirkuleringsmodeller, men vi mener at vår er den mest kostnadseffektive. Vi mener at systemet kan gjenskapes i Storbritannia – og alle andre steder, sier Maldum til BBC.

Gøy at andre vil lære
På Infinitums nettsider sier Maldum at det er gøy at andre ser til Norge for å lære om effektive gjenvinningssystemer.

- Norge har verdens beste, og mest effektive pantesystem. Slik vinner forbrukere, miljøet og produsenter, sier Maldum og fortsetter:

- Selv om vi gjerne tar pantesystemet litt for gitt i Norge, er det mange som gjerne skulle hatt like høy gjenvinningsgrad av drikkevareemballasje som vi har her til lands, sier administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum.

Mange vil se på det norske systemet
Theres Coffey representerte den britiske regjeringen under besøket og sier at dette var en utmerket mulighet til å lære hvordan panteordningen fungerer i Norge.

Infiniitum har den siste tiden også hatt besøk fra land som Kina, India, Kasakhstan, Kroatia, Frankrike, Nederland og Australia for å lære om den norske ordningen.  


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-02-08

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
pant pantesystemer

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC