...
VTT vinner pris for biobasert plastløsning
Det plastlignende materialet fra VTT er egnet for tørre og fettholdige produkter, som nøtter, frokostblandinger, kaffe, sauser og rosiner.

Ellen MacArthur Foundation ga pris til det finske tekniske forskningssenteret VTT for en emballasjeløsning laget av cellulose i Davos 23. januar.

VTT er en av fem prisvinnere som deler en pris på en million dollar. Det nye materialet kan øke holdbarheten på matvarer og samtidig reduserer matsvinn. VTT mener at løsningen også kan bidra til å redusere problemet med mikroplast.

Komposterbart material med lav vekt
Som material er cellulose trygt, fornybart, gjenvinnbart og komposterbart. VTT har utviklet et komposterbart og lett emballasjematerial ved å kombinere cellulosefilmer med forskjellige, men komplimenterende egenskaper.

Det plastlignende materialet er egnet for tørre og fettholdige produkter, som nøtter, frokostblandinger, kaffe, sauser og rosiner. Den største fordelen oppnås når materialet brukes til å emballere produkter med lang holdbarhet.

Når det gjelder egenskaper er materialet konkurransedyktig - og i mange tilfeller bedre enn de nedbrytbare bioplastmaterialene som er tilgjengelige på markedet i dag, ifølge VTT. Med små modifikasjoner kan materialet produseres på eksisterende produksjonsutstyr.

Optimering av celluloselag
Emballasjen kan produseres ved å kombinere cellulosefilm med forskjellige egenskaper. Det fleksible, transparente og lette materialet beskytter produktet mot atmosfæriske gasser og fuktighet. Det lager også en barriere mot fett og mineralolje i produktet. Emballasjen kan varmforsegles.

- Ved å optimere lagstrukturen kan vi forbedre de tekniske egenskapene og redusere mengden material som benyttes, forklarer Ali Harlin, forskningsprofessor ved VTT.

– Hvis emballasjen kun skulle produseres av ett cellulosebasert material alene, og samtidig oppfylle alle kravene til et godt emballasjematerial, ville emballasjen bli veldig tykk og tung.
Han estimerer at emballasjematerialet kan kommersialiseres i løpet av tre til fem år.

Fem vinnere
Ellen MacArthur Foundation utlyste i august 2017 en pris som skulle gå til utvikling av nye materialer som kan løse det globale mikroplastproblemet.  Prisen ble delt ut 23. januar 2018 i Davos til følgende aktører:

  • VTT
  • University og Pittsburgh
  • Aronax Technologies
  • Fraunhofer Institute for Silicate Research/Full Cycle bioplastics
  • Elk Packaging and Associated Labels and Packaging Team
Kårer en vinner som får ny milliondollarpris
Alle vinnerne er med i New Plastics Economy Accelerator Programme, hvor de får ekspertstøtte til å gjøre innovasjonene markedsførbare.  Etter ett år vil Ellen MacArthur Foundation gi en ny milliondollarpris til den beste deltakeren.

- I New Plastics Economy vil plast aldri bli til avfall eller ende opp i havet i første omgang. For å komme dit, kreves høyere engasjement og samarbeid fra industrien, myndigheter, designere og oppstartsbedrifter, sier Dame Ellen MacArthur.

- Jeg håper at disse innovasjonene vil inspirere til de fremskrittene vi trenger for å bygge et system der alle plastmaterialer gjenbrukes, resirkuleres og komposteres sikkert. Formålet med organisasjonen er å akselerere overgangen til sirkulærøkonomi.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-01-26

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
cellulose Ellen MacArthur Foundation priser sirkulær økonomi

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC